Det er typisk norsk å være middelmådig

Dette bandet fikk alt annet enn en trang fødsel da fjorårets debut ble kjøpt av hele 65 000 nordmenn.

Suksessen fortsetter muligens med «Feber», selv om Trang Fødsel er like begredelig middelmådige som på debuten.

Først konsertattraksjoner rundt omkring i landets studentersamfunn - deretter gradvis mer populære blant de bredere lag av folket, for så å nå toppen av salgslistene. Slik var det med de Lillos, Tre Små Kinesere og Di Derre, og slik har det de siste par årene vært med Postgirobygget og Trang Fødsel. De to sistnevnte «studentgruppene» må ta skylda for at distriktshøyskolerock - også kalt DH-rock - langt på vei er blitt et skjellsord.

Trang Fødsel har rukket å få et voldsomt godt rykte som liveband siden fjorårets gjennombrudd. Men på plate byr de på lunkne musikalske opplevelser.

På «Feber» fortsetter Trang Fødsel der de slapp på debuten «Hybel». Med norskspråklig visepop framført ved hjelp av gitar, kontrabass, trommer, piano, fløyte og munnspill forsøker de å sjarmere lytteren etter beste evne.

Damejakt

Tekstene er forsøksvis ironiske, og innimellom treffer Hans Petter Aaserud og Jørund Fluge Samuelsen ganske godt.


Både «Drømmedame» og «Lånt en gitar» er morsomme og snertne observasjoner over unge menns jakt på det annet kjønn.

Og mens vi er i det positive hjørnet er det heller ikke til å feie under teppet at de samme to TF-sjefene også har skrevet et par bra melodier denne gangen. Åpningslåta «Manisk» setter seg straks på hjernen uten å stikke av med det første, mens «I mangel av noe bedre» har mørke, episke kvaliteter.

Likegyldig

Men som helhet bekrefter «Feber» at Trang Fødsel er et ganske kjedelig og fargeløst band. Vokalen er enerverende, låtene er likegyldige og stilen er småkoselig, men akk så intetsigende.

Norsk rock trenger sårt nye band som klarer å kommunisere med publikum via norske tekster, men hvorfor må det være så ordinært som dette? Hvor er originaliteten? Hvor er viljen til fornyelse? Hvor er den store, nye norske låt- og tekstforfatteren?
Ett er sikkert: For å finne svaret på disse spørsmålene må man lete andre steder enn hos Trang Fødsel.