INNVANDRERE: Grønland i Oslo med en stor innvandrerdel. Det kan ikke være lett å bli integrert i det norske samfunnet hvis man ikke har noen «innfødte» norske venner, skriver artikkelforfatter. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
INNVANDRERE: Grønland i Oslo med en stor innvandrerdel. Det kan ikke være lett å bli integrert i det norske samfunnet hvis man ikke har noen «innfødte» norske venner, skriver artikkelforfatter. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

Integrering:

Det er typisk norsk å være reserverte overfor dem som ikke tilhører flokken vår

I debatten om norske verdier savner jeg et fokus på hvordan våre nye landsmenn oppfatter «oss nordmenn» og våre «verdier».

Meninger

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland sa en gang at det er typisk norsk å være god. Jeg vil si at det er mer typisk norsk å være reservert overfor dem som ikke tilhører flokken vår.

Jeg har venner som er oppvokst i andre deler av verden, men som bor eller har bodd i Norge. Langt de fleste av disse opplever at det er vanskelig å komme på innsiden av det norske samfunnet og få venner blant innfødte nordmenn. Dette gjelder også innvandrere fra USA og Europa.

Jeg tror ikke nødvendigvis at det er mer fremmedfrykt blant nordmenn enn blant folk fra andre land. Men jeg opplever at de fleste nordmenn er lite åpne overfor nye mennesker, og særlig mennesker som ikke har den samme bakgrunnen som seg selv. En «typisk nordmann» er ganske privat og har nok med hus og hjem, familien og hytta.

Her i Norge har ingen pubkultur, slik man har i mange andre land. For å skape en arena der folk med ulik bakgrunn kan møtes inviterer Nesodden kommune den første torsdagen i hver måned til Kom og prat. Dette er et arrangement for innvandrere og flyktninger som har begynt å lære seg norsk – og innbyggere som snakker norsk. På disse kveldene sitter vi rundt små bord og prater sammen – på norsk. Arrangementet er en flott arena for flyktningene til å snakke norsk med nordmenn, og en god mulighet for nordmenn til å bli kjent med flyktninger.

Jeg er nysgjerrig av natur, så jeg spør alltid de flyktningene jeg prater med om de har fått noen norske venner. De fleste svarer kontant nei, og de få som svarer ja, forteller gjerne at deres norske venner enten er saksbehandleren i UDI eller læreren på Introprogrammet.

Det kan ikke være lett å bli integrert i det norske samfunnet hvis man ikke har noen «innfødte» norske venner.

Den reserverte holdningen mange nordmenn har til «fremmede» er neppe en egenskap som bare kjennetegner de av oss som er skeptiske til innvandring og motstandere mot å ta imot flere flyktninger.

Et lite eksempel: På det siste Kom og prat-arrangementet på Nesodden før sommeren var vi kun to – 2 - nordmenn som stilte opp for å prate med kommunens nye innbyggere. Jeg syntes det var ganske pinlig. Til orientering finnes det 597 medlemmer av Facebook-gruppen Refugees welcome to Nesodden.

Tenk hvor lett det hadde vært å integrere flyktningene som har kommet til Norge hvis alle dem som er medlem av en av de mange hundre «Refugees welcome to..»-gruppene hadde gjort en bitteliten innsats for å bli kjent med og snakke med noen av flyktningene som bor i deres nabolag eller kommune.

Jeg mistenker at mange av dem som liker å ha et image av at de er liberale i flyktningpolitikken og gir uttrykk for at Norge skal ta imot flere flyktninger tenker at staten og kommunene skal ta seg av jobben med å integrere dem som kommer. Dette er en naiv forestilling. Uten norske venner og nettverk tror jeg det er svært vanskelig å bli integrert i det norske samfunn. Å være integrert handler blant annet om å snakke norsk, ha en jobb å gå til, delta på dugnader og slutte opp om en del verdier de fleste nordmenn synes er viktige; som demokrati, ytringsfrihet, likestilling og likeverd.

Kjære Kari og Ola Nordmann! Uansett om du er for eller imot at Norge skal ta imot flere flyktninger: Jeg tror livet ditt ville bli rikere hvis du åpnet opp for å bli kjent med noen av de fantastiske menneskene som har kommet til Norge som flyktninger eller rett og slett «bare» innvandrere. Tenk på alle de spennende folkene du kan treffe, noen av dem bor kanskje allerede i nabolaget ditt. Og tenk på alle de interessante diskusjonene du kan delta i – og som kan gi deg ny innsikt og forståelse.

Ta dette som en liten oppfordring!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.