FORSØK PÅ FORTROLIGHET: Vladimir Putin og Donald Trump fra da de møttes i Hamburg i juni. Foto: AP / NTB / Scanpix
FORSØK PÅ FORTROLIGHET: Vladimir Putin og Donald Trump fra da de møttes i Hamburg i juni. Foto: AP / NTB / ScanpixVis mer

Spenning mellom USA og Russland:

Det er uår på menn

Den kalde krigens logikk er det vi minst trenger i ei tid med en kynisk spiller i Moskva, og en farlig, selvopptatt president i Washington.

Meninger

For et halvt år siden utviste president Barack Obama 35 russiske diplomater fra USA etter det amerikansk etterretning sa var russiske data-angrep mot Det demokratiske partiet. Den russiske presidenten Vladimir Putin svarte med å latterliggjøre utvisningen, og i stedet invitere de amerikanske diplomatenes barn til en eksklusiv omvisning i Kreml. Han vendte det andre kinnet til.

I helga hadde pipa fått en annen lyd. Putin gjorde det klart at USAs ambassade og konsulater i Russland skal kutte sin stab med 755 medarbeidere, slik at det vil være like mange amerikanske diplomater i Russland, som det er russiske diplomater i USA, 455. Grunnen til bølga av utvisninger er nye sanksjoner mot Russland, som Kongressen vedtok i forrige uke.

For et halvt år siden hadde Putin forhåpninger til president Donald Trump, som da straks skulle flytte inn i Det hvite hus. Det har han ikke lenger. Nå svarer han på de nye amerikanske sanksjonene i en klassisk kald krigs respons. Øye for øye, tann for tann.

Putin mener åpenbart at han har mer å vinne på å høyne spillet. Det er for alle praktiske formål Kongressen som har tatt over ansvaret for USAs Russlands-politikk. Putins håp om at en president Trump skulle reversere sanksjonspolitikken mot Russland ligger i grus. Det kaoset Trump har stelt i stand i sitt halve år som president har også rystet det politiske Russland. I Moskva mener man - ikke helt uten grunn - at Vesten er ridd av «russofobi». Sett fra Moskva så handler både Ukraina og Syria om at Russland har reist seg som stormakt etter 1990-åras sørgelige tilstand, og nå spiller ut sine legitime, nasjonale interesser.

Men det er farligere nå, farligere enn på veldig lenge. I Moskva har vi en Putin som er en spiller som tar sjanser, slik han har gjort i både Ukraina og i Syria. Og i Washington har vi en president helt uten sidestykke, en politisk villmann, som plutselig, og helt uten forvarsel, bombet i Syria på grunn av bilder han hadde sett på TV. Det var Trump selv som ga denne begrunnelsen.

Den kalde krigens logikk, med gjensidig og automatisk opptrapping av en konflikt, er det vi minst trenger i ei tid med en kynisk spiller i Moskva, og en farlig, selvopptatt president, som ofte oppfører seg som en veldig bortskjemt guttunge, i Washington. Som historieprofessor Kåre Lunden lakonisk konstaterte når han foreleste om Norges nedgangstider i seinmiddelalderen: «Det var uår på menn».