RETTSAKEN FORTSETTER: Gründerne  Peter Sunde og Gottfrid Svartholm Warg  sammen med forsvarer Peter Althini  Tingretten i Stockholm mandag  under rettssaken mot personene bak det svenske fildelingsnettstedet Pirate Bay.
Tegning: Lotta Jarlsdotter / SCANPIX
RETTSAKEN FORTSETTER: Gründerne Peter Sunde og Gottfrid Svartholm Warg sammen med forsvarer Peter Althini Tingretten i Stockholm mandag under rettssaken mot personene bak det svenske fildelingsnettstedet Pirate Bay. Tegning: Lotta Jarlsdotter / SCANPIXVis mer

- Det er umulig å konkurrere med gratis fildeling

IFPI-sjefen grillet i Pirate Bay-saken.

(Dagbladet.no): På dag åtte av rettssaken mot Pirate Bay i Stockholm var det i dag klart for vitneforklaringer fra annet av IFPI-sjef John Kennedy.

IFPI er bransjeorganisasjonen for plateselskapene, og er en viktig pådriver bak tiltalen mot Pirate Bay.

Kennedy startet sin halvannentimeslange vitneforklaring med påstanden om at piratvirksomhet har skadet platebransjen i stor grad, og mye av tiden skulle gå med på å gjøre rede for denne skaden - noe han ble hardt presset av forsvaret på.

- En utvikling de siste fem til sju årene er at digital musikk konsumeres mer nå enn noensinne tidligere, men dessverre betales det mindre for det enn før. Og det er enkelt - om musikken finnes gratis via ulovlige kilder, synes folk det er bedre, sa Kennedy i retten.

Finne nye artister
IFPI har de siste årene stått bak en rekke erstatningskrav mot enkelte nettbrukere som enten har lastet opp eller ned musikk på nettet. Disse sakene ble gjenstand for debatt, og Kennedy uttalte at han synes erstatningkravene var rettferdige - noen ganger også for lave, siden skaden for platebransjen er så stor.

Når Kennedy ble spurt om hva pengene går til, nevnte han i tillegg til diverse aktører i bransjen at rundt 20 prosent av inntjeningen til plateselskaper går til å finne nye artister.

- Mange sier at plateselskapene ikke lenger trengs, men det er helt feil. Jeg tror folk begynner å skjønne det nå, sa Kennedy.

- Store tap
Han kunne på oppfordring fortelle at platebransjen har tapt 30 prosent av salgsinntektene, fra 27 milliarder dollar i 2001 til 18 milliarder dollar i 2008. Målt i antall skiver ble det i 2001 solgt 69 millioner eksemplarer, mot 46 millioner i 2008. For ni år siden kunne et nummer ett-album på hitlistene selge 13 millioner eksemplarer, i 2008 solgte Coldplay bare halvparten på førsteplass.

- Den yngre befolkningen har vent seg til å laste ned musikk på ulovlig vis. Og lovlige nedlastingssider har tatt skade av dette. Det er umulig å konkurrere med gratis fildeling, sa Kennedy.

På spørsmål om ikke gratis distribusjon av musikk førte til at flere går på konserter, svarte han:

- Alle store liveartister har vært avhengige av en suksessfull platekarriere for å kunne gjøre suksess. Om noen har laget 21 album, kan man gjøre suksess med en konsert - men om ditt første album havner på plass nummer 75, har du ingen plattform for å kunne avholde noe konsert.

Mer kjøp ved forbud?
På dette punktet brøt forsvaret inn og anklagde Kennedy for å holde en politisk forsvarstale for platebransjen, og Kennedy fikk deretter beskjed om å holde seg til temaet om hvilke skader Pirate Bay har påført platebransjen.

- Skadene er veldig store, svarte Kennedy kort.

En av forsvarsadvokatene, Peter Althin, ville deretter høre om Kennedy mente at dersom all fildeling ble forbudt, ville da folk begynne å kjøpe skiver igjen? Det ble deretter diskutert frem og tilbake om seks forskjellige rapporter med vikende resultater, men Kennedy baserer seg på de fem siste som ifølge ham viser at det er en direkte kobling mellom fildeling og sviktende salg.

Kennedy ble etterhvert hardt presset av forsvarerne til de Pirate Bay-tiltalte, som ved sin spørsmålsstilling via tolken levnet tvil om hans tekniske kompetanse. De savnet også en redegjørelse for hvorfor han mener Pirate Bay skal betale for hele platebransjens tap, når platedirektøren ikke engang forstår hvordan torrent-teknologien fungerer. Hør et innslag fra Svensk Radio her.

På spørsmål om hvor mye penger platebransjen bruker på å jage piratene, gjettet Kennedy på at det dreier seg om rundt 75 millioner pund, rundt 750 millioner norske kroner.

Færre på kino
Det påfølgende vitnet, det svenske filminstituttets Bertil Sandgren, skulle så snakke om hvordan filmbransjen blir påvirket av den ulovlige nedlastingen.

Ifølge Sandgren er det en klar sammenheng mellom Pirate Bay og et synkende billettsalg på kino i Sverige. Fra 2002 til 2006 skal det gjennomsnittlige besøket på premierefilmer ha sunket med 30 prosent. En faktor her er at det har vært premiere på flere filmer, men mest dreier det seg ifølge Sandgren om følgende av ulovlig nedlasting.

Med rundt 10.000 færre solgte billetter per film, utgjør tapet mellom 800.000 og én million svenske kroner per film - noe som gjør at svenske filmer nesten aldri går med overskudd.

Deretter, før pausen klokka 11.00, fulgte en debatt om de som piratkopierer går mer eller mindre på kino enn de som ikke gjør det. Forsvaret henviste til en undersøkelse som viste at de som piratkopierer går mer på kino, mens Sandgren insisterte på det motsatte.

Dagbladet.no følger Pirate Bay-rettsaken videre. Vi har ingen journalist i rettssalen denne uka, men baserer dekning på Twitter-strømmen #spectrial (som du kan se her i saken), live-lyd via Svensk Radio og livedekningen til SvD.se.

GRILLET: Styreformann og sjef i IFPI, engelske John Kennedy, ble avhørt i retten under Pirate Bay-rettssaken i Stockholm i dag. Dette bildet er fra 2005. Foto: EPA/Angel Diaz/Scanpix
GRILLET: Styreformann og sjef i IFPI, engelske John Kennedy, ble avhørt i retten under Pirate Bay-rettssaken i Stockholm i dag. Dette bildet er fra 2005. Foto: EPA/Angel Diaz/Scanpix Vis mer