KOMMENTARER

Det er umulig å tenke seg noe mer egoistisk enn å ofre sin egen sønn for å redde seg selv

Toppen av egoisme.

EGOISTISK: Cappelen sendte flere ganger sønnen i fare istedenfor ham selv. Foto: NTB Scanpix
EGOISTISK: Cappelen sendte flere ganger sønnen i fare istedenfor ham selv. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Mafiasjefens sønn var i går kledd omtrent slik faren pleier å være; i olabukse, skjorte og boblevest. Gjermund Cappelen syntes åpenbart det var ubehagelig å se ham i vitneboksen, og la hendene rundt ansiktet på tiltalebenken. Sønnen hadde følge av flere politifolk, fordi han for tida soner en dom på halvannet år i fengsel. Den har han fått fordi han har gjort det faren har bedt ham om.

Den veltalende gutten har vokst opp hos mora, med varierende kontakt med faren. «I beste fall sporadisk. Den har aldri vært nær, men vi har prøvd så godt vi kan», sa han i retten i går. Selv har han alltid ønsket nærmere kontakt, det var et savn som han tenkte mye på i oppveksten. 29-åringen har også hatt lite kontakt med sine yngre søsken, siden det har vært avhengig av den mangelfulle kontakten med faren.

«Har du vært kjent med hva faren din har holdt på med?» spurte aktor Lars Erik Alfheim. Svaret var «aldri helt». Som en del av forklaringen på hvorfor foreldrene ikke var sammen, fikk sønnen som barn vite at faren var dømt for narkotika på slutten av 1980-tallet, men han spurte aldri mer. Han hadde inntrykk av at faren «gjorde det bra», og fikk innimellom fikk han penger av ham, for eksempel til å reise på ferie. Cappelens sønn har ikke lyst til å utdype videre mer om hvordan han skulle ønske det hadde vært. «Det er naturligvis veldig sårt for meg.»

Det er ikke alt han vil fortelle om. Sønnen bodde i en periode hjemme hos «Brusselgeren», dømt etter mafiaparagrafen til å være Cappelens nestkommanderende. Han ønsker ikke å fortelle noe om hvorfor han bodde der.

Som vitne i korrupsjonssaken har sønnens forklaring én viktig funksjon: Han har kjent til Eirik Jensen siden han selv var 10 år, da faren ville bekjenne sine synder overfor familien etter å ha blitt rusfri. Sønnen har hatt et klart inntrykk av at Jensen har vært «en verdifull mann» for faren. I avhør har han tidligere forklart at han mente at Cappelen har betalt Jensen penger per kilo hasj han har smuglet inn i landet.

Nå husker den unge mannen ikke så klart lenger, det er vanskelig å skille hva han husker selv, fra det han har lest eller blitt fortalt. Etter eget utsagn ønsker han heller ikke å forklare seg om slikt som kan inkriminere faren ytterligere.

Cappelen har tilsynelatende ikke hatt de samme skruplene mot å utsette sønnen for risiko. Gjentatte ganger har han utnyttet sønnen, ved å be ham ta risikofylte oppdrag for at faren skulle slippe å bli tatt. Det er umulig å tenke seg noe mer egoistisk enn å ofre sin egen sønn for å redde seg selv.

Sønnen sitter fengslet for to tilfeller av heleri der han har kjørt bil med farens penger ut av landet. Cappelen tok selv fly samme rute. Sønnen forteller at han tok turen både fordi han fikk penger for det, men også fordi han håpet å få litt tid sammen med faren på tur til København. Han ble skuffet. Etter en middag sammen fløy faren hjem og overlot sønnen til seg selv, som tilbrakte kvelden alene på SAS-hotellet.

Da Cappelen ble arrestert på Maldivene, ringte han også til sønnen, som dro etter med 200 000 kroner for å kjøpe faren ut av fengsel. For et år siden ble sønnen angrepet med en batong-liknende gjenstand på åpen gate i Oslo. De to gjerningsmennene ble aldri tatt, så ingen kan bevise om det også var et utslag av farens synder.

I går var Cappelen igjen fornøyd med sin sønn. Faren så lettet ut og så ømt på sønnen da han var ferdig i vitneboksen. «Kan jeg få hilse på ham?» spurte han. Storsmugleren klemte sønnen varmt og de klappet hverandre på ryggen. Så gikk de sammen ut, med tre politifolk rundt seg.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer