<strong>De som møter ungdommen:</strong> Har dere snakket med utekontaktene våre? De er rundt omkring i bydelen vår hver fredag kveld og natt, skriver Hanne Eldby. Foto: NINA HANSEN / Dagbladet
De som møter ungdommen: Har dere snakket med utekontaktene våre? De er rundt omkring i bydelen vår hver fredag kveld og natt, skriver Hanne Eldby. Foto: NINA HANSEN / Dagbladet Vis mer

«Det er utekontakten som møter jenta som ble voldtatt i går»

Oslos unge trenger et nytt byråd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Har dere snakket med helsesøster på skolen, og hørt hvilke historier hun kan fortelle? Hun er på jobb hver dag for alle barn som har små og større problemer, enten det er som en som kan sette på en plasterlapp eller noen å fortelle at klassekameratene har vært ekle mot dem.

De snakker med - og følger opp - unge med lavt selvbilde, med spiseproblemer og med angst og depresjoner. Over halvparten av de unge jentene i Oslo svarer i «Ung i Oslo-undersøkelsen» at de har vært «veldig mye» eller «ganske mye» plaget av følelsen av «at alt er et slit» den siste uka. Det er også til helsesøsteren jenta i tiende klasse forteller at hun er livredd for hun har hørt at foreldrene hennes har tenkt å sende henne til foreldrenes hjemland for å bli giftet med en voksen mann hun aldri har møtt.

Har dere snakket med utekontaktene våre? De er rundt omkring i bydelen vår hver fredag kveld og natt, og har et øye og øre for hva som foregår blant ungdommene våre når de begynner å bli voksne og ikke sitter hjemme med dataspillene sine hver helg. Det er kanskje de som først får med seg at noen har en hjemme alene-fest, for en av ungdommene ringer og forteller dem at «her holder det på å ta av og hun som bor her har sovna på do». Utekontakten jobber med å følge opp unge som faller ut av videregående skole, ofte er det psykiske problemer eller narkotika som ligger bak problemene. Men med støtte fra utekontaktene kan de hjelpes ut av tåka og tilbake på rett spor. Noen av ungdommene i bydelen vår har større problemer enn andre, og det er utekontakten som møter jenta som ble voldtatt i går, hun som trenger hjelp til å bestemme seg for å oppsøke voldtektsmottaket på legevakta.

Har dere snakket med ungdomsarbeideren som jobber på fritidsklubben i lokalmiljøet ditt - vel å merke hvis du er så heldig å bo i et lokalmiljø der det fortsatt er en klubb? Hun kan fortelle at klubben er et sted der barn og ungdom møtes i et rusfritt miljø og selv er med og bestemmer hva de vil drive med. Alle barn og unge kan gå på klubben, men den er spesielt viktig for de som har minst ressurser hjemme. I Oslo vokser ett av fem barn opp i fattige familier. Når klubben arrangerer hyttetur til Hemsedal, får ungdom som aldri før har stått på slalomski eller snowboard, og kanskje heller ikke drar på ferie med familien sin, forsøkt seg på noe som er en selvfølge for andre barn i samme by.

Både helsesøstrene, utekontaktene og klubbmedarbeiderne samarbeider med hverandre, både om felles aktiviteter og om enkeltbarn og enkeltungdommer. De utgjør et nettverk av voksne som kan sette alle kluter til når det kniper i ungdomsmiljøene eller for det enkelte barn eller ungdom.

Byrådet og bystyrets flertall har bestemt at vi skal spare inn minst tre prosent hvert år. Derfor legges det hvert år fram forslag om kutt. Vi tvinges til å sette gode formål opp mot hverandre og velge bort tilbud som betyr enormt mye for enkeltpersoner som er i en vanskelig situasjon. Da er det tjenester som utekontakter, skolehelsesøstre og fritidsklubbarbeidere som ofte det kuttes i først.

Jeg vil ha en ny kurs for Oslo kommune. En kurs der vi har penger til å sørge for at det er helsesøstre på alle skolene våre hver dag, en kurs der vi har god oversikt over hva som skjer i ungdomsmiljøene våre. En kurs der unge med problemer har gode voksne å snakke med hvis det skulle røyne på. Tenk på dette når du avgir din stemmeseddel. Barn og unge i Oslo trenger et nytt flertall i bystyret og et nytt byråd - stem SV.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer