ØKOLOGI: I Gert Nygårdshaugs nye roman «Chimera» er det igjen jordas framtid som står på spill. Nygårdshaug har siden 2005 vært verden rundt for å gjøre research til boka. Foto: Lars EIvind Bones/Dagbladet
ØKOLOGI: I Gert Nygårdshaugs nye roman «Chimera» er det igjen jordas framtid som står på spill. Nygårdshaug har siden 2005 vært verden rundt for å gjøre research til boka. Foto: Lars EIvind Bones/DagbladetVis mer

- Det er utrolig mye poesi i vitenskapen

Virkeligheten er minst like interessant som enhver spenningsroman, mener Gert Nygårdshaug.

(Dagbladet): - Jeg vil gjerne at mine barnebarn skal kunne si at jeg gjorde mitt beste, forklarer Gert Nygårdshaug om sitt forfatterskap, som nå også inkluderer den ferske romanen «Chimera».

Grundig research Handlingen i boka utspiller seg på en forskningsstasjon i Kongo 15-20 år frem i tid. Arbeidet med romanen begynte i 2005. Noe av grunnen til at det har tatt seks år før utgivelse er den voldsomme researchen Nygårdshaug har lagt ned i boka.

- Researchprosessen er det morsomme med å være forfatter. Det er eventyrlysten og nysgjerrigheten som driver meg. Det skjer så mye spennende i for eksempel vitenskapen og politikken som jeg mener det er verdt å skrive om, sier Nygårdshaug.

- Det er utrolig mye poesi i vitenskapen. Skjønnlitteratur om vitenskap og politikk har tidligere vært gjennomført vellykket av mange store navn, fra Voltaire og Zola, via Hemingway, Huxley og Bradbury, til Saramago og Umberto Eco, bare for å nevne noen.

Virkelighetstro Men Nygårdshaug har ikke reist, lest og lett bare for å slukke eventyrlyst og nysgjerrighet. Researchprosessen har hatt en annen hensikt også - å hamle opp med de usannsynlige scenarioene som ofte rår i spenningsromaner.

- Alt i boka er basert på fakta, sier han.

- I min bok har jeg forsøkt å fortelle ting som er mest mulig sannsynlig, mest mulig tro mot ting som faktisk kan hende. Virkeligheten er spennende nok. Særlig når det skjer dramatiske ting som kan få dramatiske konsekvenser for framtiden vår, slik det gjør i denne boka, sier han.

Øko-bok Romanen har fått merkelappen øko-thriller. Slik sett løfter Nygårdshaug hånden opp til hattebremmen og hilser kort til øko-trilogien som startet med folkefavoritten «Mengele Zoo», som ble etterfulgt av «Himmelblomsttreets muligheter» og «Afrodites basseng».

Igjen er det de store helhetlige spørsmål om jordkloden og menneskenes overlevelse som danner fundamentet for historien i Nygårdshaugs roman. Tittelen «Chimera», hentet fra fabeldyret, antyder at det er et flerhodet uhyre som herjer.

- Jeg skriver om om disse tingene fordi de kan skje i virkeligheten, dersom vi ikke tar grep. Det føler jeg meg forpliktet til å si fra om. Man kan ikke se disse tingene isolert, man må se sammenhengen i det, sier han.

Optimistisk Mange av karakterene i boka har et pessimistisk syn på framtida. Forfatteren selv deler ikke dette synet.

- Jeg forsøker å skremme opp, til å gjøre folk bevisst. Men selv er jeg veldig optimistisk på at framtidsutsiktene kan forandres dersom vi tar grep. Jeg klarer ikke å gå rundt og deppe, sier Nygårdshaug.

Han er likevel noe misfornøyd med innsatsen fra sine forfatterkollegaer.

- Mange av våre skarpeste politiske penner har sovnet helt inn når det gjelder problematikken rundt vår stakkars klode, sukker han.