Ikke krise i Oslo-barnehagen: Ap gir feil bilde av barnehagesituasjonen i Oslo, mener Jon Ole Whist. Foto: Scanpix.
Ikke krise i Oslo-barnehagen: Ap gir feil bilde av barnehagesituasjonen i Oslo, mener Jon Ole Whist. Foto: Scanpix.Vis mer

Det er vel ingen krise, Raymond?

Ap etterlyser en ærlig valgkamp og advarer mot skremselspropaganda, men tåler påstandene faktasjekk?

Meninger

NRKs politisk kvarter vartet 3. august opp med en duell mellom byrådsleder Stian Berger Røsland fra Høyre og utfordrer Raymond Johansen fra Ap. Oppspillet var Aps krisebeskrivelse av Oslobarnehagen, fremstilt som å gå for lut og kaldt vann! På tross av dette etterlyser samme mann en «ærlig valgkamp», og han «advarer mot skremselspropaganda». Passerer påstandene hans en faktasjekk?

Har Oslo landets lengste barnehagekø? Nei. Oslo har full barnehagedekning, om man bruker definisjonen som Ap brukte i regjering. Alle barn med lovfestet rett, de født før 1. september, får plass. I tillegg har Oslo løpende opptak på alle ledige plasser, og dermed maksimal kapasitetsutnyttelse til enhver tid. I år er det også rekordmange barn uten lovfestet rett som får plass. Bare i år bygges det 800 nye barnehageplasser i Oslo, og stadig flere uten lovfestet rett vil bli tilbudt plass.

Har Oslo laveste pedagogdekning, og færrest med fagutdanning som er styrere? Nei. Det finnes fylker med bedre pedagogdekning blant styrere, men Oslo ligger ikke lavest. 9 av 10 styrere og pedagogiske ledere i Oslobarnehagen har godkjent pedagogisk utdanning. 83,6 % av disse er førskolelærerere/barnehagelærere, de øvrige har annen pedagogisk utdanning.

Har kun 31 % av de ansatte pedagogisk utdanning? Nei. 31,8 % av de ansatte har førskolelærer-/barnehagelærerutdanning, ytterligere 7,8 % har annen pedagogisk utdanning, totalt er det tilnærmet 40 % pedagoger. I tillegg har vi et ambisiøst kvalitetsprogram gående. I 2015 bruker Oslobarnehagen 70 millioner på kompetanseheving, og flere barnehagelærere skal utdannes gjennom arbeidsplassbasert barnehagelærerutdanning.

Har Oslo lavest barnehagedekning? Nei. At andelen barn mellom 1 og 5 år som går i barnehage i Oslo er 85 %, og lavest i landet, kan gi inntrykk av at 15 % ikke får plass, og dermed dårlig barnehagedekning. Det blir imidlertid en feilslutning. Disse 15 % får i stor grad tilbud om plass, men for mange velger å ikke benytte den. Det er sammensatte årsaker til dette, men ukritisk å bygge ut kommunale plasser som blir stående tomme, er ingen løsning. Når det skal finansieres med eiendomsskatt på blant annet arbeidsplasser, vanlige toroms-leiligheter og private barnehager, blir det direkte uansvarlig.

At Høyre har en annen ideologi enn Ap, og derfor ønsker private utbyggere og driftere velkommen, kan ikke overraske noen. Med Aps ønske om en «ærlig valgkamp» og «advarsel mot skremselspropaganda» er det rart at det å ha en privat arbeidsgiver tilnærmet likestilles med å arbeide under «uverdige arbeidsforhold».

Har alle private driftere «uverdige» lønns- og arbeidsvilkår? Nei. Det er fordeler og ulemper med å være ansatt i henholdsvis privat eller offentlig sektor, men det finnes store private aktører med arbeidsvilkår som likner veldig på de offentlig ansattes arbeidsvilkår, eksempelvis PBL som Aps mann selv nevnte.

Oslo har en god miks av private, offentlige, ideelle, og konkurranseutsatte barnehager. Oslo etablerer nye barnehageplasser i rekordfart. Oslo har allerede gratis kjernetid for 4- og 5-åringer i de fire bydelene med lavest etterspørsel. Og ikke minst: Oslo har åpenhet om brukerundersøkelser og resultater, med en brukertilfredshet på 5,2 av 6 mulige.

Sorry Raymond, det er ingen krise i Oslo-barnehagen.

Kan vi nå få en ærlig valgkamp, uten bruk av skremselspropaganda?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.