Debatt: Vindkraft

Det er vel ingen som er redde for rein energi?

Vi mener rein energi er framtida. Det bør også de EU-kritiske partiene SV, Senterpartiet og Rødt, kunne være enige om.

ACER FOR FRAMTIDA: Dessverre vil de EU-kritiske partiene SV, Senterpartiet og Rødt heller drive kamp mot EU enn å støtte Acer – bare fordi de ikke liker EU, skriver innsenderen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ACER FOR FRAMTIDA: Dessverre vil de EU-kritiske partiene SV, Senterpartiet og Rødt heller drive kamp mot EU enn å støtte Acer – bare fordi de ikke liker EU, skriver innsenderen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Meninger

«Verken jeg eller Venstre er redde for rein energi». Det er knakende godt sagt, om jeg skal si det selv, i hvert fall godt nok til at Dagbladet framhevet det som dagens sitat 24. juli. Uten kontekst kan det likevel være vanskelig for avisleserne å skjønne relevansen. Det er vel ingen som er redde for rein energi?

Rein energi er utvilsomt framtida. Vi må kutte klimagassutslippene våre markant de neste åra og tiåra, for å unngå katastrofale klimaendringer og sørge for at de som er unge i dag, og de som kommer etter oss, får de samme mulighetene som vi som er voksne har vokst opp med. Vi må bort fra kull, olje og gass, og over på sol, vann og vind. Og det må skje raskt.

Om bare ti år skal utslippene våre være bortimot halvert, og om ytterligere 20 år, skal de være nede i netto null. En formidabel innsats må til, men det er en innsats som samtidig vil gjøre verden til et bedre sted for oss alle. Så hva er det å være redd for?

I Norge i dag er det i praksis venstresiden som er redde for rein energi. Den kampen SV, Senterpartiet og Rødt, sammen med Nei til EU, nå varsler mot EUs ambisiøse program for rein energi – «the clean energy package» er i realiteten en kamp imot å kutte utslipp, imot utvikling av store mengder fornybar kraft, imot en løsning på klimakrisen.

Det er vanskelig å forstå hvorfor disse partiene så kraftig advarer mot et samarbeid for å sikre alle Europas borgere tilgang på rein, fornybar energi, bare fordi det er mange land som i fellesskap har blitt enige om en felles energidugnad.

I Norge har vi hatt flaks på mange områder. Oljen har gjort oss rike, og vår natur med sine mange fossefall har til og med gjort at vi ikke trenger å bruke oljen selv til å varme opp husene våre, drive komfyrer og kjøleskap, eller kjøre dit vi skal med elbil. Den flaksen vi har hatt, forplikter oss til å samarbeide med andre som ikke har vært like heldige.

EUs engasjement for å kutte utslipp er betydelig og økende. Norge må, selv om vi ikke er medlem, være med på det laget. Det er derfor Venstre, regjeringen, og ikke minst klima- og miljøminister Ola Elvestuen, har jobbet så hardt for å knytte Norge til EUs klimapolitikk, og det er derfor Venstre og jeg kommer til å jobbe hardt for å implementere EUs pakke for rein energi i norsk politikk på best mulig måte.

Fordi vi ikke er redde for rein energi. Tvert imot mener vi rein energi er framtida. Det bør også de EU-kritiske partiene i Stortinget, SV, Senterpartiet og Rødt, kunne være enige om. Dessverre vil de heller drive kamp mot EU – bare fordi de ikke liker EU. Heldigvis har vi et borgerlig flertall på Stortinget med Venstre i regjering, som vil sørge for at den fornybare revolusjonen i Europa skjer med Norges bidrag – og ikke imot høylytte og klimadøve protester fra verdens rikeste land.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.