IKKE OPPDATERT: Forskning viser at hunder responderer bedre, og har det bedre, når de er trent med belønningsbaserte metoder. Metodene er på plass. Nå må bare kunnskapen ut. Her er NRK og SVT åpenbart ikke helt oppdatert, skriver Tess Erngren, her sammen med hundene sine, Lilith og Lucifur.
IKKE OPPDATERT: Forskning viser at hunder responderer bedre, og har det bedre, når de er trent med belønningsbaserte metoder. Metodene er på plass. Nå må bare kunnskapen ut. Her er NRK og SVT åpenbart ikke helt oppdatert, skriver Tess Erngren, her sammen med hundene sine, Lilith og Lucifur. Vis mer

DEBATT

Hundetrening:

Det er verdens farligste setning

Autoriteter på hundetrening har alltid sagt at du må styre hunden med fast hånd og bruke straff hvis den gjør noe du ikke liker. Da gjør vi vel det – for sånn har vi jo alltid gjort?

Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Hundeverdenen koker over av opprørte følelser, tanker og meninger, på grunn av de nye hundeseriene på NRK i Norge, og SVT i Sverige. Programmene fronter treningsmetoder basert på straff, noe som får belønningsbaserte trenere til å uttrykke sin fortvilelse, og straffebaserte trenere å gå i forsvar.

Og midt i diskusjonen står en forvirret hundeelsker og lurer på hva som egentlig er riktig.

Jeg er overbevist om at de aller fleste ønsker sin hund det aller beste, men ikke alle har kunnskap nok til å forstå hvordan. Vi er alle sosiale dyr, med en tendens til å høre på autoriteter, også når hjerte og magefølelse sier at det er feil. Og siden autoriteter innen hundeverdenen, i alle år, har snakket om at du må vise hvem som er sjefen, at du må styre hunden med fast hånd og bruke straff hvis den prøver seg på noe du ikke liker, så gjør vi som vi blir fortalt.

Selv om det føles galt. For sånn har vi gjort i alle år, og alle andre gjør jo sånn.

Og – å innrømme at du gjort hunden din vondt ved å bruke straff, er for mange langt vondere og vanskeligere enn å fortsette og unnskylde straff som noe nødvendig.

«Sånn har vi gjort i alle år.» Verdens farligste setning. Når vi gjør som vi alltid har gjort, finnes det ingen utvikling, ingen forandring, ingen forbedring. Men utviklingen har gått videre, og nå har vi kunnskap nok til å bruke oppdaterte metoder basert på belønning, og bare belønning.

Nå har vi våknet opp og anerkjenner hunder som tenkende og følende individer. Nå beviser forskning at hunder responderer bedre, og har det bedre, når de er trent med belønningsbaserte metoder. Nå trener vi våre hunder til å vise oss hva de trenger, vi lærer de å svare ja og nei på spørsmål, og vi gir de kontroll over livet sitt. Nå vet vi at dette leder til bedre resultater og lykkeligere hunder.

Utviklingen, forskningen og metodene er på plass. Nå må bare kunnskapen nå ut til alle og enhver. Her er NRK og SVT åpenbart ikke helt oppdatert.

Vi holder ikke lenger hunder som verktøy for å overleve, men som familiemedlemmer for å glede. Vi har sluttet å straffe barn, men vi har ikke sluttet å straffe hunder.

OVERRASKET: Familien visste at hunden deres ventet valper, men ingen av dem hadde ventet dette. Video: CNN og Dagbladet TV Vis mer

Hvorfor er det sånn? Kanskje vet vi ikke vet bedre. Kanskje har vi har dårlig tid. Men først og fremst så straffer vi – fordi vi kan.

Alle vi, som arbeider med andre arter enn hund, vet at vi ikke må bruke straff for å oppnå de treningsresultater vi ønsker. Fordi vi ikke KAN bruke straff. Hadde jeg kjeftet «Nei» for å straffe en ulv, ville den flyktet og aldri turt å komme nær meg igjen. Hadde jeg stampet i bakken for å straffe en brunbjørn ville jeg blitt bitt, kanskje drept. Når vi ikke kan bruke straff, må vi ha nok kunnskap for å lage treningsøkter basert bare på belønning. Og klarer vi å gjøre det på ulv, bjørn og barn – da klarer vi det også på hund. Jeg lover.

Det er ikke alltid så enkelt for folk som ikke er utdannet innen atferd, å vite hva som er straff, og hva som er belønning. Det enkle svaret er at alt som får en atferd til å øke, er en belønning, og alt som får en atferd til å minske, er et straff.

Hva som oppleves som en straff eller en belønning er individuelt, noen hunder reagerer ikke i det hele tatt på et «Nei!» mens andre blir helt knust. Opplevelsen varierer med karakter og tidligere læring, men det innebærer aldri at noen individer MÅ trenes med straff. Kun bedre kunnskap.

Det vanskeligste med bruk av straff er at du som trener må være helt sikker på at hunden skjønner hva den blir straffet for, og at den har såpass selvkontroll at den klarer å velge å ikke utføre atferden du ønsker å straffe.

JUBILEE: Huskyen Jubilee ble forlatt av sin tidligere eier fordi hun «så rar ut». Nå har hun blitt en Internettkjendis, og livet er snudd på hodet. Vis mer

Oftest blir hunder straffet når de er stresset, redde eller aggressive. Da klarer de ikke å lære noe som helst, da prøver de bare overleve. Tenk deg selv i en situasjon der du er skikkelig stresset, redd eller sint – hvor god er du på å kontrollere atferden din? Hvor god er du til å ta instrukser? Ville du blitt mindre stresset, redd eller sint av å bli kjeftet på, nappet i halsen eller holdt fast?

Løsningen er å først tilgodese hundens behov, tilrettelegge miljøet slik at den har kontroll over egen atferd, og så belønne ønsket atferd. Det er bevist mer effektivt, og mye, mye hyggeligere. For alle.

Jeg skriver dette, dagen etter min hund plutselig døde, 4 år gammel. Smerten er ubeskrivelig, og det eneste jeg kan trøste meg med er at jeg aldri kjeftet på ham, aldri skremte ham, aldri skadet ham. Han var min beste venn, og jeg gjorde mitt ytterste for å være hans beste venn tilbake.

En bestevenn, det er alt du trenger å være for hunden din. Det er sånn vi gjør det nå.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer