DEBATT

Debatt: Politi og forsvar

Det er viktig å ha bevissthet rundt skillet mellom krig og fred

Det er viktig å være prinsipiell i forhold til å verne om de konstitusjonelle og demokratiske skillene i statsforfatningen vår.

Lånte av Forsvaret: Da politiet av mangel på egne kjøretøy måtte låne kjøretøyer av forsvaret i forbindelse med Altaaksjonen på 80-tallet, måtte alle kjøretøyene males om til blått for å hindre et inntrykk av at man brukte militær makt mot mennesker i fredstid, skriver Sigve Bolstad. Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret / NTB scanpix
Lånte av Forsvaret: Da politiet av mangel på egne kjøretøy måtte låne kjøretøyer av forsvaret i forbindelse med Altaaksjonen på 80-tallet, måtte alle kjøretøyene males om til blått for å hindre et inntrykk av at man brukte militær makt mot mennesker i fredstid, skriver Sigve Bolstad. Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Medlem av justiskomiteen Peter Christian Frølich mener i Dagbladet 25. oktober at det er uproblematisk at Forsvaret overtar politimyndighet på norsk sokkel i fredstid. Han refererer til at dette ikke er et demokratisk problem, så lenge Stortinget mener det er en fornuftig ressursutnyttelse. Han sier også at «vi er vant til at Politiets Fellesforbund ønsker mer ressurser til politiet».

La meg være svært tydelig på dette: Å mene at politiet bør ta ansvar for alvorlige hendelser på norsk jord, både til sjøs og til lands, i fredstid, er ikke et strategisk-politisk spill for å styrke stramme politibudsjetter. Det er heller ikke et ønske om å nøre opp under det noen har betegnet som en profesjonskamp mellom fagmiljøer i forsvaret og politiet. Politiet samarbeider godt med ulike fagmiljøer i forsvaret.

Vårt poeng er å gjøre oppmerksom på hva det er man gjør i et konstitusjonelt perspektiv, dersom man lar Forsvaret ta over politioppgaver på norsk territorium.

Under Altaaksjonen på begynnelsen av 80-tallet ønsket enkelte politikere å sette inn forsvaret. Det ble stoppet. Prinsippet om at det er politiet som håndterer slike situasjoner i fredstid er svært sterkt i et demokratisk og konstitusjonelt perspektiv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer