- Det er viktig at noen sier det mange tenker

«Men vi er ikke på besøk, selv om vi lukter hasj og løk», synger Hans Rotmo om innvandrere.

«Vi fra andre»: Vi kutter og snitter i snopper og fitter / på gutter og jenter og nykonvertitter, synger Hans Rotmo i sin nye låt. Foto: Tom E. Østhuus.
«Vi fra andre»: Vi kutter og snitter i snopper og fitter / på gutter og jenter og nykonvertitter, synger Hans Rotmo i sin nye låt. Foto: Tom E. Østhuus.Vis mer

Hans Rotmos nye låt «Vi fra andre» skaper debatt.

Flere har reagert på tekstlinjer som: Vi er fra fjerne strøk / men vi er ikke på besøk / selv om vi lukter hasj og løk.

Kari Helene Partapuoli, leder i Antirasistisk senter, sier til Adresseavisen i dag at teksten er til tider hatefull.

- Friere debatt Rotmo sier til Dagbladet at han går inn i sin tid, og søker kjernen i dagsaktuelle konflikter, blant annet innvandring.

-Vi står foran et stort arbeid med en stor innvandrerbefolkning. Vi er i starten på en prosess nå, og det blir helt sikkert mye å si om den fremover.

Rotmo håper låta vil få folk til å debattere friere.

- Det er viktig at noen sier det mange tenker. Nrk og Dagbladet og Antirasistisk senter har sitt syn på saken, men det er mange som ikke har turt å si meninga si. Jeg kaster inn en varm potet og håper at debatten også kan føres på grasrotnivå, sier han.

- Du synes ikke du spiller på fordommer?

- Nei. Jeg har sjekka teksten med mange innvandrere, og de forstår seg på den. De tar det sporty og er ikke støtt av sangen min.

- Mindre aksept i Oslo Rotmo mener at hvis det skal være romslighet og takhøyde, må vi tørre å harselere

- Det er jo friske fraspark, men skal vi ikke ha det sånn da? Jeg har merket at i Oslo er det mindre aksept for sånne ting. Der skal man oppføre seg så anstendig, men jeg tror det er viktig for demokratiet at vi kan debattere fritt.

Rotmo sier at folk ikke må dømme låta kun ut fra teksten, men høre den som en helhet.

- Godt håndtverk - Når du hører den skjønner du at den bare er ment positivt. Alt kan jo tolkes i verste mening, men det er jo bare en sang. Det er et stunt. Den eneste grunnen til at den ikke skulle bli gitt ut er hvis sangen var dårlig.

- Synes du stuntet er smakfullt utført?

- Ja. Dette er godt håndverk. Men jeg skulle gjerne fått med hvorfor mange innvandrere som jobber og sliter er blakke likevel. Det jo fordi de sender pengene til familien i utlandet, men det ble det ikke plass til i teksten, sier Rotmo.

Skyter fra hofta Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere, mener Rotmo skyter fra hofta uten mål og mening.

- Han har skrevet langt bedre tekster enn dette, og jeg håper vi ser en bedre Rotmo hvis han skal fortsette som musiker, sier hun.

Hun mener Rotmo spiller på fordommer, og at det er overaskende og skuffende.

- Han har jo vært opptatt av klasse, og det er ikke noe tvil om hvem som sitter nederst ved bordet, både økonomisk og på arbeidsmarkedet. Han berører en del problemstillinger som er reelle, men sauser det sammen med fordommer på en dårlig måte.