DEBATT

Kroppspositivisme:

Det er viktigere med god selvfølelse enn slank mage

Kroppspositivisme handler om å være glad i den kroppen man har og gjøre kroppen glad. Det utelukker ikke aktivitet og sunn mat, men handler det om å ha god psykisk helse og god selvfølelse.

KROPPSPOSITIVISME: Vi påvirkes til å tro at vår kropp ikke er bra nok, at vi ikke er bra nok. Det stemmer ikke. Man er ikke mindre verdt uansett hva man veier, skriver Wilde Siem. Foto: Martha Leivestad / Happykropp
KROPPSPOSITIVISME: Vi påvirkes til å tro at vår kropp ikke er bra nok, at vi ikke er bra nok. Det stemmer ikke. Man er ikke mindre verdt uansett hva man veier, skriver Wilde Siem. Foto: Martha Leivestad / Happykropp Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I en kronikk i Dagbladet 12. desember ytrer masterstudenter i klinisk ernæring, Maria Bastakis og Vilde Sørlie, sine bekymringer rundt kroppspositivisme. De mener at P3-programmet «Line fikser kroppen» risikerer å fremme en dårligere folkehelse. Jeg mener det er tvert imot, at Line Elvsåshagen er med på å skape en etterlengtet bevegelse i Norge og gi unge i dag bedre folkehelse i form av å like seg selv med den kroppen man har.

Kroppsaktivister viser at det finnes flere kropper enn de vi ser i reklamer, magasiner og film. Skjønnhetsidealet vi har i dag er urealistisk og bilder av modeller er ofte photoshoppet. Vi påvirkes til å tro at vår kropp ikke er bra nok, at vi ikke er bra nok. Det stemmer ikke. Man er ikke mindre verdt uansett hva man veier.

Et stort problem i folkehelsen er psykiske problemer og lidelser, hvor mye bunner i hvordan vi er vokst opp og hvordan vi har det. Jeg fikk sjeldent høre som ungdom at jeg var fin som jeg var, det er farligere enn de ekstra kiloene jeg hadde på magen.

Hvordan kan vi påvirke unge til å like egen kropp? Vise at det finnes flere kropper som deres egen. At det er vanlig med store mager, strekkmerker og pupper som ikke spretter oppover. Det er heller ikke sånn at kroppspositivisme begrenses til de som anses overvektige. Unge i dag har store komplekser med selvbildet uavhengig av hvor mye eller hvor lite de veier, spiser eller trener.

Jeg har en liten Instagram-konto med et par tusen følgere der jeg legger ut bilder og tanker rundt kropp hver dag. Jeg prøver å være et positivt pust til mine følgere. Tilbakemeldingene er at gjennom å se at jeg liker min kropp slik den er, har flere fått fokus på å sette seg selv foran, og bli mer glad i seg selv. Dette gjelder også følgere som trener seks ganger i uka og spiser sunnere enn meg. Kroppspositivisme gjelder for alle typer kropper.

Det er ikke noe feil ved å ville få en sunnere og sterkere kropp. Det er kjempebra. Men kroppen din forandrer seg ikke på en dag, derfor er viktig å være glad i kroppen sin hver dag.

Bastakis og Sørlie skriver at vi kroppsaktivister fremmer overvekt og fedme og at god selvfølelse og god helse ikke alltid går hånd i hånd.

Jeg veier over hundre kilo og ifølge min BMI burde jeg veid 35 kilo mindre. Skal jeg gå rundt å være misfornøyd med kroppen min og hvordan jeg ser ut i tre år til jeg har gått ned den vekten? Nei! Kroppen min er kjempefin.

Spør du meg er det å ha god selvfølelse, god helse. Det at jeg er glad i egen kropp motiverer meg til å ta godt vare på den, ikke motsatt. Jeg tror ikke at det å se Line spise pizza og hamburger får noen til å spise mer usunn mat eller ville legge på seg, men jeg tror helheten i Lines serie får folk til å bli bevisste på at det er lov til å like kroppen sin uavhengig av hvordan den ser ut.

Jeg vet det er riktig som ernæringsstudentene sier, at det er bra for min kropp med mindre fett på magen. Men enda viktigere, jeg vet at jeg har det mye bedre i livet mitt nå som jeg elsker kroppen min. Det mener jeg er sunt. Og det er takket være kroppspositivisme og Instagram.

Jeg tror det er den sunne kroppen både jeg og Baskatis og Sørlie heier på, den elskede kroppen!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer