KOMMENTARER

Det er vinn eller forsvinn for Donald Trump i natt

Republikanerne forlater det synkende skip.

TRUMP I TRØBBEL: Donald Trump har akkurat tapt den første presidentdebatten mot Hillary Clinton så det sang. Siden har det bare gått verre.
TRUMP I TRØBBEL: Donald Trump har akkurat tapt den første presidentdebatten mot Hillary Clinton så det sang. Siden har det bare gått verre. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

Lenge syntes alt å prelle av på Donald Trump. Han har kommet med utallige sexistiske uttalelser, vært rasistisk og mobbet funksjonshemmete; han har oppfordret til vold mot sine kritikere, ja, til og med mot Hillary Clinton.

I det hele tatt har han opptrådt som en klassisk autoritær mannssjåvinistisk og erkehvit demagog av typen man ikke trodde lenger fantes i Amerika, ikke på dette nivået, ikke i 2016. Og likevel har han sluppet unna med det.

Men så, fredag kveld var det slutt. Og når først grensen var nådd, var den virkelig nådd. Det famøse lydopptaket hvor Donald Trump skryter av å trakassere kvinner, har fått den ene republikanske politikeren etter den andre til å vende ham ryggen. Det startet med unison fordømming blant ledende republikanere allerede fredag kveld, men har i løpet av det siste døgnet utviklet seg til noe langt mer alvorlig og brutalt.

Den ene partifellen etter den andre har rykket ut og sagt de kan ikke lenger støtte ham. De fleste vil ikke gå så langt som til å stemme på Hillary Clinton, men de kan ikke lenger stemme på partiets kandidat til president.

Flukten fra Trump er historisk, mener ekspertene i timene før valgets andre presidentdebatt finner sted i St Louis, klokken tre i natt norsk tid. Det har aldri skjedd før at et partis presidentkandidat så seint i løpet møter en slik massiv motstand fra sine egne. Det handler ikke bare om kritikk, som ville vært oppsiktsvekkende nok – på dette tidspunktet i valgkampen begraver man stridsøkser og slutter rekkene – men det er snakk om partifeller som tar avstand fra og advarer mot partiets kandidat.

Like synlig er det at få av betydning rykker ut og forsvarer ham, eller prøver å stagge opprøret. Bortsett fra evangeliske kristne. Er det ikke pussig at nettopp de forsvarer Trumps sexisme og misbruk av makt og posisjon? Nei, ikke veldig overraskende.

Donald Trump stiller i natt til debatt uten støtte fra sine egne. Han er selvfølgelig fortsatt partiets kandidat, men har mistet støtten alle før ham kunne ta for gitt. Samtidig sakker han etter i målingene. Han var allerede inne i en negativ trend, og dette har forsterket trenden.

Noen trekker på skuldrene og mener Trump-tilhengerne uansett ikke bryr seg. Men så enkelt er det nok ikke. Selv om alle som til nå har sagt de vil stemme på Trump, står ved sin mann, mangler han fortsatt millioner av stemmer for å nå det magiske tallet 270 og vinne valget.

Slik kan du følge valgthrilleren på dagbladet.no Vis mer

Og kanskje er det karma, men en av de viktigste velgergruppen Trump trenger å lokke over på sin side, er hvite velutdannete kvinner i forstedene. Dette er faktisk en gruppe som tradisjonelt har stemt på republikanerne, selv om de i 2008 skiftet til Hillary og Obama, før de gikk tilbake til Mitt Romney i forrige valg. Sjansen for at de velger Trump over Hillary denne gangen, er betydelig svekket, for å si det forsiktig.

Hvordan vil det påvirke kveldens debatt? Gudene vet, som de fleste svarer. Med Trump vet ingen, kanskje aller minst gudene. Trump tapte første debatt så det sang. Den andre skulle være hans mulighet til å rette opp feilene, fremstå mer presidentaktig, avbryte mindre og konsentrere seg om å få fram motstanderens svakheter, ikke fremheve sine egne.

Allerede før lydopptakene trodde ikke mange han ville klare å endre stil. La Trump være Trump, som støttespillerne hans lenge har sagt hver gang noen vil endre ham.

Han har likevel noen valg. Er han smart legger han ballen død. Han ber om unnskyldning og prøver å fremstå som en angrende synder som har kommet på bedre tanker og mener kvinner også er mennesker.

Det kunne virke, hvis Trump hadde stoppet der. Men han har allerede varslet at han ikke vil det. Han kommer til å angripe Hillary Clinton for Bills kvinnehistorier. Han har blant annet trukket frem en gammel voldtektsanklage mot Bill og beskyldninger om at Hillary prøvde å true Bills kvinner til taushet, en historie som utallige ganger er tilbakevist, men som er en sentral del av konspirasjonsteoriene rundt Clinton-paret, så den går nok hjem hos Hillary-haterne.

Folk som mener kvinner har ansvar for mannens utroskap er uansett fortapt og bortkastet å bruke tid på. Men Hillary er nok godt forberedt på å gi et svar som vinner gjenklang hos kvinner ikke minst.

Kveldens debatt er et såkalt torgmøte, og spørsmålene fra publikum er utvalgt på forhånd og vil trolig handle om andre ting; slik som jobber, økonomi og kanskje sikkerhet.

Hillarys eposter vil garantert være tema igjen etter at Wikileaks kom med nye lekkasjer som druknet i fredagens Trump-skandale. Dette temaet er likevel også blitt betent for Trump etter at Barack Obama formelt har beskyldt Russland for å ha hacket demokratene i hensikt å blande seg inn i det amerikanske valget. Det har blitt antydet at Putin ønsker å skade Hillary, fordi han ønsker seg Trump som president.

Du skulle tro at Donald Trump behersket torgmøter best, men Hillary elsker faktisk torgmøter hvor hun får sjansen til å prate med folk, ikke bare til dem. Trump derimot liker best når han kan snakke alene til store folkemengder uten spørsmål.

Hillary Clinton stiller i St. Louis med en kurv full av ny ammunisjon. Hun trenger ikke en gang å kritisere ham selv, men kan bruke hans egne partifellers utsagn om ham. Alt tyder på at hun har en lettere jobb enn i den første debatten, hvor Trump likevel lot seg terge og mistet kontrollen.

For Donald Trump handler det om å overbevise velgerne om at han tross alle sine feil og mangler er å foretrekke fremfor Hillary Clinton. Hold dere for nesa og stem på meg, alternativet er verre, kan være eneste farbare vei på dette stadiet.

Men kjenner vi gambleren Donald Trump rett, vil han ikke holde tilbake denne gangen heller. Derfor skal i hvert fall jeg sitte oppe i natt også.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer