Bystyremedlem for SV i Oslo, Ivar johansen, reagerer på Venstre-byråd Bjerckes behandling av husokkupantene.
Bystyremedlem for SV i Oslo, Ivar johansen, reagerer på Venstre-byråd Bjerckes behandling av husokkupantene.Vis mer

Det er visst forskjell på okkupanter og «okkupanter»

Noen okkupanter åpner, og gjør tilgjengelig for innbyggerne, tomme, kommunale bygg. Mens andre okkupanter har motsatte utgangspunkt: lukke og stenge det offentlige rom.

Meninger

Altfor mange kommunale bygg i Oslo som står tomme, og forfaller. Sist uke har det vært fokus på praktbygget i Stensparken og villaen i Biermanns gate 6 på Sagene. Det blir for galt når det er bostedsløse ungdommer som må ta seg inn i offentlige bygg for å stoppe omfattende sopp og råteangrep på vår felles eiendom. De kan ikke «ta seg til rette», sier Venstre-byråd Bjercke. Men kanskje bør byråden egentlig være lykkelig over at noen trår til, og sikrer fellesskapsverdiene, der byråden og hans etater svikter.

Det er «grov uforstand» i tjenesten å la offentlig eiendom stå og forfalle. Av to «ulovlige» handlinger er politikere som lar boliger og kommunale bygg over hopetall av år stå tomme og forfalle, mer alvorlig enn at bostedsløse i sin fortvilelse går inn i tomme kommunale bygg og overnatter.

SV ble, i siste møte i Oslo bystyre, beskyldt av en Høyre-politiker for å forsvare okkupanter. Selv bor han på Tjuvholmen, hvor det ved tomtesalget ble det satt som forutsetning at «bydelen skal være tilgjengelig og åpen for allmennheten til alle døgnets tider.» I fjor sommer fikk de besøkende erfare at fiffen på Tjuvholmen ville skjermes mot allmennheten. Tjuvholmen Drift, hadde plutselig innført badeforbud ytterst på holmen. De hadde leid inn vektere og satt opp sperrebånd. Etter klokka 20.00 skal det være fred og ro, skal folk ha fått opplyst.

Noen okkupanter åpner, og gjør tilgjengelig for innbyggerne, tomme kommunale bygg og tar ansvar for å forhindre videre forfall. De blir politianmeldt, med krav om utkastelse. Mens andre okkupanter har motsatte utgangspunkt: lukke og stenge det offentlige rom. De tror de har kjøpt seg eksklusiv bruksrett til sentrale byområder, og stiller opp med vektere og sperrebånd for å hindre oss adgang. Da tilkalles det ikke 13 utrykningsbiler, slik som det ble gjort i går.

Det er visst en forskjell på okkupanter og «okkupanter». Byrådet vil verne om den private eiendomsretten, sa Venstre-byråd Bjercke i siste møte i Oslo bystyre, så forskjellsbehandlingen er kanskje forståelig. Men vil han på samme måte ivareta og sikre fellesskapets eiendom, slik at de ikke preges av forfall og vanskjøtsel?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.