DEBATT

Debatt: Nyttårstale

Det Erna ikke rakk å si

Jeg har tatt på meg å formulere utdypningene statsministeren ikke fikk plass til i nyttårstalens korte format.

NYTTÅRSTALEN: Statsminister Erna Solberg (H) holdt sin femte nyttårstale fra statsministerboligen i Oslo. Kronikkforfatteren bidrar med noen «utdypninger hun ikke fikk plass til».
Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
NYTTÅRSTALEN: Statsminister Erna Solberg (H) holdt sin femte nyttårstale fra statsministerboligen i Oslo. Kronikkforfatteren bidrar med noen «utdypninger hun ikke fikk plass til». Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Blått nytt år!

«Kjære landsmenn, Aftenposten kårer min nyttårstale for 2018 til «statsminister Erna Solbergs femte og beste». Den alltid like samfunnskritiske avisen håper min tale får «signaleffekt» ut over det ganske land. Derfor vil jeg bruke årets tredje dag til å tydeliggjøre noen momenter som ikke fikk plass i nyttårstalens korte format.

Jeg uttrykte, kjære landsmenn, bekymring for hva som skjer med selve grunnlaget for en demokratisk samtale: «Vil våre barn venne seg til å holde seg oppdatert om samfunnet rundt seg på samme måte som før? Venner de seg til å være åpne for motargumenter? Og til å stole på dokumenterte fakta?»

La meg utdype. På et tidspunkt da etniske nordmenn utgjorde mellom 70 og 80 prosent av Oslos befolkning, alt etter hvordan du regner, tvitret Fremskrittspartiets Per-Willy Amundsen at «etniske nordmenn er i ferd med å bli en etnisk minoritet i hovedstaden».

Den samme Amundsen har sagt at det er «galskap å bruke milliarder av kroner på en hypotese om at eventuelle klimaendringer er menneskeskapt».

Som et bidrag til kampen for at våre barn skal holde seg orientert om samfunnet rundt seg og stole på dokumenterte fakta, har jeg valgt Per-Willy Amundsen til min statsråd for justis. Og beredskap, ikke minst. Klimaendringer fører, som kjent, til mer ekstremvær.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer