DEBATT

Debatt: «Oktoberbarna»

Det Erna ikke sier om behandlingen av oktoberbarna

Partiene på Stortinget bør være skeptiske til regjeringens redegjørelser i denne saken.

VIL IKKE STANSE: Statsminister Erna Solberg mener det vil være uklokt å stanse uttransportering av personer over 18 år til Afghanistan. Kronikkforfatteren er uenig. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
VIL IKKE STANSE: Statsminister Erna Solberg mener det vil være uklokt å stanse uttransportering av personer over 18 år til Afghanistan. Kronikkforfatteren er uenig. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Erna Solberg har blogget om «oktoberbarna». Hun mener det vil være uklokt å stanse uttransportering av personer over 18 år til Afghanistan og hevder det ikke er «faglige holdepunkter for å stanse returene, det bryter med praksis i andre europeiske land og vil gjøre norsk asylpolitikk mindre forutsigbar – og dermed mindre rettferdig.».

Tvert imot er det klare faglige holdepunkter for midlertidig returstans, men disse nevnes ikke av statsministeren. Den norske praksisen er basert på opphevingen av det såkalte rimelighetsvilkåret ved internflukt. Norge er eneste land i Europa som anvender internflukt uten et slikt vilkår, i strid med flyktningkonvensjonen. Det er ikke urettferdig overfor noen å stanse en praksis som bryter folkeretten.

Statsministeren unngår å nevne rimelighetsvilkåret i sitt innlegg. Fjerningen av rimelighetsvilkåret i oktober 2016 har ført til at barn som flykter alene og som tidligere fikk flyktningstatus i Norge, i dag får avslag på asyl fordi de kan henvises til internflukt et annet sted i hjemlandet. Men siden barn under 18 år ikke kan returneres, dersom de ikke har omsorgspersoner på returstedet, får de midlertidig opphold til de fyller 18 år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer