SKAPTE STORM  Parlamentarisk leder Trond Helleland (H) avslørte i trontaledebatten at Høyre vil bruke partipisk i spørsmålet om legers reservasjonsrett.
SKAPTE STORM Parlamentarisk leder Trond Helleland (H) avslørte i trontaledebatten at Høyre vil bruke partipisk i spørsmålet om legers reservasjonsrett.Vis mer

Det falske flertallet

Høyres partipisk er bare til glede for KrF.

Kommentar

I trontaledebatten i dag avslørte parlamentarisk leder Trond Helleland at Høyre vil bruke pisk i spørsmålet om reservasjonsrett for fastleger. Det er oppsiktsvekkende.

Høyre har lang tradisjon for å stille representantene fritt i slike verdispørsmål, særlig når det gjelder abort. Erna Solberg har forsøkt å tilsløre bruddet med Høyres praksis ved å påstå at saken verken handler om kvinners rettigheter eller abort. Det er jo lettere absurd. Legene ber om reservasjonsrett nettopp fordi abortmotstandere av samvittighetsgrunner ikke vil henvise til abort. Saken handler om abort. Det er ikke til å snakke seg vekk fra. I praksis er det en innskrenkning av abortloven, som sier at fastleger plikter å henvise videre i helsetjenesten. Det skulle bare mangle om ikke lovgiverne behandlet saken.

I stedet blir den pisket på plass. Helleland sa det som det var. Regjeringen har en avtale med KrF. Den er bindende. Dermed ryker Høyre-folks reservasjonsrett. Avtalen er viktigere enn deres overbevisning.

Reservasjonsrett for fastleger var et overraskende gjennomslag for KrF. Det var det eneste punktet i samarbeidsavtalen Venstre nektet å skrive under på. Høyre er også mot, men ikke like prinsippfast. Helseminister Bent Høie mener hensynet til kvinners og pasienters rettigheter etter loven må gå foran fastlegers samvittighetskvaler. Hans statssekretær, Astrid Nøklebye Heiberg, rykket ut mot reservasjonsretten bare dager før hun ble utnevnt.
Nå står også hun på plattformen.

I en samarbeidsregjering er alle nødt til å gi og ta. Alle kan ikke få gjennomslag for sine primærstandpunkter, noe SV fikk merke til gagns. Det uvanlige er at KrF som ikke er med i regjeringen, får gjennomslag for et særstandpunkt det nesten er alene om. SV må jo være grønn av misunnelse. Og det skjer i spørsmålet om abort; en av de mest betente politiske kampene noensinne. Erna Solberg er gammel nok til å kjenne sprengkraften og likevel ga hun KrF seieren i enda en omkamp. Det kan bare bety at hun er villig til å strekke seg svært langt og lengre enn partiets folkevalgte er, for å tekkes KrF.

Det falske flertallet er skapt på bakrommet i en strategisk avtale som skal løpe perioden ut. Det vil dukke opp flere overraskelser garantert. Det er en ny form for parlamentarisme, hvor bindende kontrakter inngås utenfor stortingssalen og uten innsyn i diskusjonene. De som håpet på mer åpenhet og mer makt til Stortinget etter åtte år med flertallsregjering, kan bli skuffet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.