Det famlende mennesket

Gunnhild Øyehaugs romandebut er sprek og lett å like.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Romanen er det famlende menneskets sjanger, sier en av personene i Gunnhild Øyehaugs «Vente, blinke». Boka er Øyehaugs fjerde utgivelse, men første roman og skildrer nettopp et knippe famlende mennesker.

De utgjør en litt ulykkelig forsamling, som higer etter å bli forstått og elsket, etter å finne hjem, så å si. Romanen er sprelsk og underholdende, skjønt litt for rask på labben til at den setter seg helt.

Overrasker

Sammen med forfattermakker Olaug Nilssen overrasket Øyehaug ved å la «drit i litteraturen» være temaet for deres felles nystartete litteraturtidsskrift, Kraftsentrum (2005).

Overraskelsen er også et framtredende trekk i Øyehaugs skrift. Hun er leken, tør å være litt barnslig, og skaper en roman som er like selvbevisst som personene selv. Den allestedsnærværende fortelleren tilfører mye moro og fungerer som et kamera som sveiper over landskapet, zoomer inn og ut, og fanger opp de litt plagete personene der de tumler rundt en januardag i 2008.

Lengst hviler blikket på litteraturstudenten Sigrid; en ensom skikkelse med stor lengsel etter å bli sett og forstått. Hun møter den mye eldre poeten Kåre, som har pause fra Wanda; en tøff dame med gitar. Så er det Linnea som er i København i håp om et gjensyn med mannen hun to år tidligere hadde et lidenskapelig møte med. Kunstneren Trine opplever på kropp og sinn hva moderskap gjør med et individ, og skjøre Viggo overmannes av engstelse for at ting skal eksplodere i ansiktet på ham.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer