SPILLER HOVEDROLLEN: Jon Øigarden spiller hovedrollen i NRKs nye storsatsing «Mammon». Foto: NRK
SPILLER HOVEDROLLEN: Jon Øigarden spiller hovedrollen i NRKs nye storsatsing «Mammon». Foto: NRKVis mer

- Det får være måte på realisme, det er ikke en dokumentar

«Mammon»-regissør svarer på kritikken.

(Dagbladet): «Mammon»- regissør Cecilie Mosli sier til Dagbladet at det aldri har vært meningen å lage en dokumentarisk serie.

- Det får være måte på realisme. Vi har gjort grundig research, og vi er klar over at deler av handlingen ikke samsvarer med alt vi har samlet av fakta. Det har aldri vært meningen å lage en dokumentar, og noen ganger må vi gjøre fiksjonsgrep for å bygge en spennende historie, sier hun.

Høye forventninger Det var knyttet høye forventninger til den nye thrillerserien «Mammon», som i går hadde premiere på NRK1.

Serien har fått fire og fem øyne på terningene hos anmelderne, og allerede i oktober kjøpte det amerikanske produksjonsselskapet 20th Century Fox rettighetene til serien.

Hele 997 000 nordmenn benket seg foran skjermen i går kveld, men i sosiale medier var det enkelte som ikke var like begeistret som anmelderne.

Flere klagde blant annet over at serien ikke fremsto troverdig, og det var spesielt journalister på Twitter som gikk hardt ut.

Kommentator og Politisk redaktør i Bergens Tidende  Frank Rossavik var en av kritikerne. Han varslet at det var første og siste gang han ville se på serien.

- Mammon er så lite troverdig at de heller burde ha laget den som musical. Har skrudd av for godt, skrev han på Twitter.

Også Aftenpostens Jan Gunnar Furuly reagerte på seriens troverdighet, og setter spørsmålstegn ved at Økokrim gjennomførte en razzia i Aftenavisens lokaler i serien.

- Jaha? Økokrim inn i redaksjonen? Manusforfatterne stryker i samfunnsfag. Latterlig og lite troverdig, skrev han på Twitter.

- Lapskaus av følelser Regissør Mosli har svært blandede følelser rundt reaksjonene som har fulgt i etterkant av gårsdagens premiere.

- Det er en lapskaus av følelser. Jeg har fått tusenvis av positive meldinger fra kjente og ukjente, men jeg har også latt meg fascinere av hvordan folk kommenterer ting helt uten filter på sosiale medier, sier hun til Dagbladet og fortsetter:

- Heldigvis er jeg ikke så kynisk at jeg ikke lar det gå inn på meg. Jeg blir absolutt lei meg, men jeg håper folk fortsetter å gi serien en sjanse. Vi har laget seks timer med underholdning, og puslebrikkene kommer til å gå opp om man følger med, sier hun.

Hun tror at serien har fått hard medfart på Twitter nettopp fordi det er journalister som kritiseres.

- Vi har lagt oss for hugg ved at det er journalister vi kritiserer, fordi det også er journalister som skal kommentere serien. Politifolk og sykehusansatte er kanskje mer vant til at hverdagen deres ikke alltid blir helt realistisk fremstilt i serier. Jeg spilte i en serie om skoleverket en gang, og da hadde moren min, som er lærer, også mange innvendinger. Det er helt vanlig at ikke alt blir helt realistisk framstilt i en serie, sier hun.

- Jeg var inneforstått med at ikke alle kom til å like «Mammon». Det er ikke alt jeg liker heller, så det er helt greit. Men jeg er stolt og fornøyd med serien og håper folk vil gi den en sjanse, og se at brikkene faller på plass, sier hun.