Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Det farlige hjemmekontoret

Digital sårbarhet i en usikker tid.

VÆR KRITISK: - De som arbeider hjemmefra må være kritiske til informasjonen som blir delt, og myndighetene bør ha klare rammer for hvilken informasjon som deles og fra hvem, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
VÆR KRITISK: - De som arbeider hjemmefra må være kritiske til informasjonen som blir delt, og myndighetene bør ha klare rammer for hvilken informasjon som deles og fra hvem, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Meninger
Bernhard Christoffer Caspari, masterstudent i Samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger.
Bernhard Christoffer Caspari, masterstudent i Samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger. Vis mer

Myndighetene har innført omfattende tiltak mot covid-19. Blant disse er hjemmekarantene- og isolasjon. Bedrifter, skoler og offentlige instanser innfører «hjemmekontor». Løsningen holder Norge i gang, men utgjør en sårbarhet i samfunnet.

Med flere tusen nordmenn i hjemmekontor er vi avhengige av at disse har god håndhygiene, men også digital hygiene. Vi må også være klar over at løsningen vi har valgt gjør oss delvis avhengig av Internett.

Informasjon og nyheter knyttet til covid-19 har økt enormt. Vi er utsatt for å bli feilinformert av upålitelige kilder. Samtidig er dekket under covid-19 et attraktivt virkemiddel for spredning av desinformasjon og falske nyheter.

I tiden fremover må vi ta høyde for store mengder informasjon som vil inneholde motstridende synspunkter, og noe vil være feilaktig. Informasjonen vil komme fra vanlige samfunnsengasjerte mennesker så vel som ondsinnede aktører. Sistnevnte vil forsøke å utnytte den nåværende usikkerheten i befolkingen for å påvirke våre egne og samfunnets avgjørelser.

Dette fordi det digitale domenet de siste ukene kan ha blitt et minefelt av feilaktiginformasjon og kriminell aktivitet. Digital hygiene er de tiltak vi gjør for å sikre oss mot dette. Altså våre digitale systemers integritet, konfidensialitet og tilgjengelighet. At det opprettholdes god digital hygiene er hver enkelt arbeidstaker sitt ansvar å følge opp, men arbeidsgiver bør gi klare retningslinjer.

Det faller ikke alle naturlig å dobbeltsjekke en mail for hvorvidt det er et forsøk på phising, eller om kilden til artikkelen en leser er troverdig. På bakgrunn av dette bør alle være innforstått med ansvaret de har i tiden fremover, og sørge for god digital hygiene.

Digital hygiene gjelder også kildekritikk. Dette kommer av at perioden vi beveger oss inn i vil i større grad enn før preges av motstridende informasjon, usikkerhet og uklarheter. Informasjon vil derfor spille en sentral rolle i myndighetenes evne til å håndtere den utviklende situasjonen, og befolkningens vilje til å etterleve de råd og føringer som blir gitt.

Usikkerheten i samfunnet kan, og vil, bli utnyttet. De som arbeider hjemmefra må således være kritiske til informasjonen som blir delt, og myndighetene bør ha klare rammer for hvilken informasjon som deles og fra hvem. Altså må de ha en hovedinformasjonskilde slik at krisekommunikasjonen blir lettere for befolkningen å forholde seg til.

Tiden vi er i gjør at offentlige og privat sektor må fokuserer på to ting: kriseledelse og beredskapsplanlegging. Vi kan ikke være reaktive i alle beslutningene vi tar, men bør være proaktive da det kommer til hva som kan møte oss.

Vi er delvis avhengige av Internett, spesielt da deler av befolkningen sitter i hjemmekontor. Til tross for at Norge er et land med robuste nettverk, og risikoen for omfattende bortfall av Internett er relativt liten, er de potensielle konsekvensene av et langvarig bortfall enorme. Derfor må vi legge føringer og planer for ulike scenarioer som kan oppstå slik at en kan håndtere disse best mulig dersom de oppstår.

Ved at vi er bevisste utviklingen vi står ovenfor, forholder oss årvåkne, samt kritiske til den informasjonen vi får vil risikoen for negativ påvirkning reduseres. Videre bør arbeidsgivere, arbeidstakere og studenter reflektere over hvordan en selv kan sikre sin digitale hygiene, og hvordan en ville håndtert et eventuelt bortfall av Internett.

Hele Norges coronakart