Det farlige Norge

Før så vi knapt farene. Vi sto for godhet og fred. Nå vet vi at Norge er et land med høy risikoprofil.

I TERRORENS VOLD: Statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Espen Barth Eide informerte om situasjonen i Argeire lørdag kveld.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
I TERRORENS VOLD: Statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Espen Barth Eide informerte om situasjonen i Argeire lørdag kveld. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I TERRORAKSJONER og krig er målet å påtvinge fienden din egen vilje. Derfor dør mennesker. Derfor dør sannheten. I flere dager etter terrorangrepet i Algerie, hadde norske myndigheter ikke pålitelig informasjon om skjebnen til de Statoil-ansatte i In Aménas. Angrepet på terroristene ble igangsatt av algeriske myndigheter uten at de berørte landene ble varslet. Alt tyder på at hensynet til gislene ikke veide tungt i den avgjørelsen. Det reflekterer at Algerie er et land med en voldshistorie nesten uten sidestykke. I frigjøringskrigen tidlig på 60-tallet døde 30000 franske soldater og 1.5 millioner algeriere i et oppgjør som bar preg av folkemord. De siste tjue åra har Algerie vært et av verdens farligste land, der væpnede islamister står mot en mer sekulær elite. Likevel valgte Statoil å investere tungt og strategisk i Algerie. Risikoen var kjent.

I NORGE ER DET vanlig å vurdere terrorfaren som anslag på norsk jord. Aksjonen i algerisk Sahara er en blodig påminnelse om at risikoen ikke er begrenset til riksgrensens innside. At terrorismen er global, vet vi fra før. Det vi nå må se i øynene er at Norge har en høy risikoprofil på grunn av politiske valg og økonomiens internasjonale tyngdepunkt. Fire spesielle faktorer kan trekkes fram. Norge fører en meget aktiv utenriks- og sikkerhetspolitikk. Det har gjort oss til et krigførende land. Vi har en meget stor våpenindustri som betjener et internasjonalt marked. Oljeindustrien vokser raskest utenfor norske farvann. Der befinner det seg også en stor norsk flåte som tar oppdrag for alle typer kunder og regimer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer