KOMMENTARER

Det farlige sidespranget

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har vært utro mot sin viktigste allierte, USAs president Barack Obama, og gått til sengs med opportunistiske republikanere.

I UTAKT: Tonen mellom USAs president Barack Obama og Israels statsminister Benjamin Netanyahu har vært ustemt i mange år. Nå er den imidlertid blitt skjærende falsk. Foto: reuters / NTB Scanpix
I UTAKT: Tonen mellom USAs president Barack Obama og Israels statsminister Benjamin Netanyahu har vært ustemt i mange år. Nå er den imidlertid blitt skjærende falsk. Foto: reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Amerikanske republikanere og Israels statsminister har den siste tida trampet som elefanter rundt i USAs utenrikspolitikk. Ingen av dem ønsket at Obama skulle drive forhandlinger med Iran for å hindre at landet utvikler kjernefysiske våpen. I stedet vil de ha langt tøffere sanksjoner. Slik har de funnet sammen i en allianse som samtidig gir begge parter muligheter til å score poeng blant sine velgere.

Den amerikanske grunnloven slår fast at presidenten har svært vide fullmakter til å lede utenrikspolitikken. Likevel, helt utenfor alle protokoller, inviterte republikanerne Netanyahu til å tale til Kongressen. Obama svarte med å la være å invitere ham til Det hvite hus. I Kongressen fikk Netanyahu bruke en av USAs fremste talerstoler til å advare mot atomtrusselen fra Iran og komme med klar kritikk mot USAs president. Republikanerne kunne knapt ha klappet hardere under den selsomme seansen. Deretter sendte 47 republikanske senatorer et åpent brev til Iran hvor de advarte om at enhver atomavtale de signerer med Obama, ikke vil vare etter at han har gått av som president.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.