Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Musikk-kommentaren

Det festival­sommeren mangler

I sommer må vi til Stockholm for å gå på americana-festival. Kom tilbake, Down On The Farm!

NYTT BAND: Amund Maarud og Lucky Lips slår seg sammen for å gi ut plate og spille under Notodden Blues Festival, og sist helg solodebuterte Malin Pettersen på plate. Men hvor er de norske americana-festivalene? spør vår kommentator.
NYTT BAND: Amund Maarud og Lucky Lips slår seg sammen for å gi ut plate og spille under Notodden Blues Festival, og sist helg solodebuterte Malin Pettersen på plate. Men hvor er de norske americana-festivalene? spør vår kommentator. Vis mer
Kommentar

For stadig flere er americana den nye countrymusikken. Den litt ubestemmelige sekkeposten som tidligere ble kalt alternativ country og en liten stund også no depression og før det igjen roots, kan forsøksvis defineres slik: Amerikansk musikk med røtter i folkemusikk og tidlig countrymusikk, mikset med countryrock, blues, R&B, bluegrass, rock og rockabilly.

Stadig flere norske artister har «henfalt» til americana, noen til og med på norsk - som Roger Græsberg & Foreningen i fjor og nå nylig.

Fredag solodebuterte Malin Pettersen med det bunnsolide albumet «References, Pt. 1», som favner mye av det americana står for.

DEBUT: Malin Pettersen fra bandet Lucky Lips solodebuterer denne helga. Foto: Soveig Selj
DEBUT: Malin Pettersen fra bandet Lucky Lips solodebuterer denne helga. Foto: Soveig Selj Vis mer

Bandet hennes, Lucky Lips, skal i september spille på den raskt voksende Americana Fest i Nashville, der de store innen sjangeren spiller. Darling West gjestet festivalen i fjor.

I sommer utvides lerretet. Bluesmannen Amund Maarud slår seg sammen med Pettersen og resten av Lucky Lips og presenterer musikk i et americana/bluegrass/roots/soul-landskap under Notodden Blues Festival. Plate blir det også med denne gjengen.

Det er også et «tegn i tida» at konserten med amerikanske The White Buffalo sist søndag ble flyttet opp fra den lille Oslo-scenen John Dee til et nesten fullsatt Rockefeller, og det er ikke bare fordi musikken deres er sentral i tv-serien «Sons of Anarchy». John Moreland ble flyttet fra Mono til Rockefeller i fjor høst og Jason Isbell gikk hele veien fra John Dee til Sentrum Scene for to år siden - alle på grunn av stort billettsalg.

PÅ FARMEN: Nanci Griffith spilte på Down On The Farm-festivalen utenfor Halden i 1997. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet
PÅ FARMEN: Nanci Griffith spilte på Down On The Farm-festivalen utenfor Halden i 1997. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet Vis mer

Det finnes et eget forum for musikken i Norge, Norsk Americana Forum, som arrangerer jevnlige konserter i Oslo - litt mindre tydelig nå enn da Buckleys var «klubbhuset».

Men interessen avspeiles ikke på festivalkartet, sjøl om det ble gjort et forsøk med Oslo Americana Festival på Grefsenkollen restaurant i 2016, hovedsakelig med norske artister.

Det ble i fjor arrangert nærmere 40 bluesfestivaler i Norge, men bare fire store countryfestivaler og bare én endagsfestival i americana-sjangeren. Er det rart jeg savner Down On The Farm-festivalen, som startet i det små i Enningdalen i 1989?

For ni år siden ble den flyttet fra Gribsrød gård ved svenskegrensa og inn til Halden. To år etter falt den sammen med terrorangrepene og smuldret hen, og ingen har klart å stable den på beina igjen. Noen som plukker opp hansken?

UNG CLAUDIA: Claudia Scott på Down On The Farm i 1997. Foto: Bjørn Halfdansen / Dagbladet
UNG CLAUDIA: Claudia Scott på Down On The Farm i 1997. Foto: Bjørn Halfdansen / Dagbladet Vis mer

Den omreisende svenske endagsfestivalen Rolling Rootsy Revue gjorde forsåvidt det, og tok i fjor turen innom John Dee i Oslo - med en imponerende line-up. Men i sommer må vi til Stockholm for å oppleve en skikkelig americana-festival, STHLM Americana lørdag 16. juni.

Trøsten får være at flere av artistene også kommer til Oslo og Bergen i sommer - Whitney Rose til John Dee (11. juni) og Bergenfest (12. juni), Colter Wall til Bergenfest (14. juni) og Piknik i parken (15. juni) og Jason Isbell & The 400 Unit til Bergenfest (14. juni) og et nyoppusset Norwegian Wood (15. juni). Og så kommer Courtney Marie Andrews og Marlon Williams til Øya i august!

Tør vi håpe på en ny Rolling Rootsy Revue neste år, eller hvorfor ikke et STHLM & OSLO Americana?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media