FIN UTSIKT FORAN: «Ingen bila foran, førr alle de andre bilan, traileran og motorsyklan ligg jo bak, og drømme om å komme førbi», skriver artikkelforfatteren. Foto: Thorfinn Bekkelund / Samfoto / NTB Scanpix
FIN UTSIKT FORAN: «Ingen bila foran, førr alle de andre bilan, traileran og motorsyklan ligg jo bak, og drømme om å komme førbi», skriver artikkelforfatteren. Foto: Thorfinn Bekkelund / Samfoto / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Trafikk-kultur

Det fine med bobil er at du kan drite i alle de andre trafikantan

Næste sommer ska æ ha mæ bobil. Du vet ei sånn likbleik plastkasse med motor og ei svær plastkuvøse foran. Dæven, det e lurt.

Meninger

På min sommertur nordover i år har æ sedd ca 10.000 av dæm. 5000 så æ i motsatt rætning, og 5000 hadde æ glæden av å ligge bak. Det e jo en sann fryd å ligge bak den likbleike plastikkræva på ei sånn diger motorisert pensjonistkuvøse. Mæsteparten av synsfeltet e dækka av en kvit plastvægg med et par nedstøva sykla som aldri har vært brukt, og det sjøl om du holde tre sekunders avstand.

Det fine med bobil er at du kan drite i alle de andre trafikantan

Det e jo helt genialt. Førr en utsikt dæm må ha! Helt aleina, medt i veien. Ingen bila foran, førr alle de andre bilan, traileran og motorsyklan ligg jo bak, og drømme om å komme førbi. Det e jo det som e det fine med bobil. Du kan drite i alle de andre trafikantan! Fantastisk!

Ikke ei krona i utgift tell overnatting. Du bare kjøre inn i nærmeste hage når du e litt trøtt. Ikke ei krona i utgift tell mat. Den kjøpe du i butikken hjæmme, eller du kjøre ut på en odde og hiv ut et snøre førr å dra litt fesk. Kor bra kan det bli?

Dæven, æ glær mæ. Æ ska kjøpe ei skikkelig plastkasse med en knøttliten dieselkoker som så vidt greie å gnure sæ opp mot fartsgrænsa på de rætte strækken. akkurat fort nok tell at de bak må slit skikkelig vess dæm ska komme sæ førbi.

Når æ kommer tell svinga, og dæm e det mange av i Nord-Norge, så må æ jo bræmse godt ned og legge mæ ækstra ut så det svære utyske ska klare svingen.

Førr ikke å snakke om i oppoverbakkan. Der må æ jo peise på det der lille knøtte av en dieselmotor førr i det hele tatt å komme mæ opp. Men det e ingen fare. Æ lægg mæ skikkelig godt ut i veien, så det ikke kommer en sånn hælsikes trailer førbi og ødelægge utsikta.

Det blir en fin tur. Æ kjenne førventningan stig. Det e bare ett uromoment; æ e ikke helt sekker på om det e plass tell enda ei sånn motorisert pensjonistkuvøse der oppe.

PS: Blant alle de plastkassen æ lå bak på vei oppover, va det faktisk et par støkka som blinka tell sia og slapp mæ førbi ! Det må jo ha vært nån skikkelige nybegynnera, eller «skårunga», som vi sier her nord.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.