DEBATT

Debatt: NKVTS

Det finnes allerede eksempler på at tverrfaglige forskningsmiljøer forvitrer når de blir en del av Folkehelseinstituttet

Hva vil regjeringen med forskningen på vold og traumer?

LEGGER NED FORSKNINGSMILJØ: De som har vært utsatt for vold og traumatiske hendelser trenger mer enn handlingsplaner, skriver artikkelforfatterne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
LEGGER NED FORSKNINGSMILJØ: De som har vært utsatt for vold og traumatiske hendelser trenger mer enn handlingsplaner, skriver artikkelforfatterne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Regjeringen skal om kort tid ta stilling til et forslag om å innlemme Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) i Folkehelseinstituttet (FHI). Innlemmes NKVTS i FHI, betyr det at et robust forskningsmiljø på vold- og traumefeltet nedlegges.

Vår visjon er «et bedre liv for berørte av vold og traumer». De som har vært utsatt for vold og traumatiske hendelser trenger mer enn handlingsplaner: de trenger et sterkt, tverrfaglig og uavhengig forskningsmiljø som sikrer kunnskapsbaserte tiltak. Legges NKVTS ned som et uavhengig tverrfaglig kunnskapssenter fragmenteres og svekkes forskningen på vold- og traumefeltet.

NKVTS er synlig og tett på praksisfeltet i arbeidet med vold i nære relasjoner, seksuelle overgrep, katastrofer, terror og flyktninghelse. Regjeringen er i Jeløyaplattformen tydelig i sin på satsning på vold og traumatisk stress. Blir vi en del av FHI vil det i realiteten bety en reversering av den satsningen regjeringen har gjort på dette feltet og det forskningsmiljøet som er bygd opp over 14 år.

Det å legge et frittstående nasjonalt kunnskapssenter inn under forvaltningsorganet FHI, kan være et uttrykk for et ønske om en sterkere styring fra regjeringens side. Sett fra helseforvaltningens ståsted kan det også sees som en fornuftig løsning som antas vil gi gevinster rent administrativt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer