LEDER

Asyldrap i Trondheim

Det finnes en bedre, mer human og billigere måte å behandle asylbarn på

Dagbladet mener: Erna Solberg bør teste ut alternativet til dagens uholdbare behandling av enslige mindreårige asylsøkere.

HER ER ET TIPS: Erna Solberg bør teste ut et bedre, billigere og mer humant system for unge asylsøkere. Dagens system er uholdbart. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
HER ER ET TIPS: Erna Solberg bør teste ut et bedre, billigere og mer humant system for unge asylsøkere. Dagens system er uholdbart. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Alle de fire afghanerne som var involvert i tragedien i Trondheim denne uka, kom til Norge som mindreårige, enslige asylsøkere. To unge menn er drept og en tredje er hardt skadet, mens gjerningsmannen ble skutt i beina av politiet under pågripelsen. De to drepte afghanerne på 17 og 19 år hadde begge fått opphold i Norge. Det hadde også det tredje offeret, mens situasjonen ennå er uavklart for gjerningsmannen.

Hva som utløste den fatale voldshendelsen i Trondheim sentrum er fortsatt uvisst, men vi vet en hel del om forholdene for unge, enslige asylsøkere i Norge. De er uholdbare og har vært det i årevis. Norske regjeringer, både denne og den forrige, har måttet tåle kritikk fra blant andre Unicef. Seinest i juni kom FNs barnekomité med en ny bekymringsmelding om Norges behandling av asylbarn.

Vi vet at situasjonen har vært prekær lenge; at mange enslige mindreårige asylsøkere har rømt fra Norge for å unnslippe tvangsretur og heller lever på gata rundt om i Europa, at mottak har opplevd både selvskading og vold, at traumatisert ungdom stues sammen uten tilstrekkelig hjelp eller tilsyn. Det har ikke manglet på advarsler fra fagpersonell og fortvilete mottaksarbeidere som har sett unge gå til grunne i den urimelig lange og uvisse ventetida.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer