HER ER ET TIPS: Erna Solberg bør teste ut et bedre, billigere og mer humant system for unge asylsøkere. Dagens system er uholdbart. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
HER ER ET TIPS: Erna Solberg bør teste ut et bedre, billigere og mer humant system for unge asylsøkere. Dagens system er uholdbart. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Asyldrap i Trondheim

Det finnes en bedre, mer human og billigere måte å behandle asylbarn på

Dagbladet mener: Erna Solberg bør teste ut alternativet til dagens uholdbare behandling av enslige mindreårige asylsøkere.

Meninger

Alle de fire afghanerne som var involvert i tragedien i Trondheim denne uka, kom til Norge som mindreårige, enslige asylsøkere. To unge menn er drept og en tredje er hardt skadet, mens gjerningsmannen ble skutt i beina av politiet under pågripelsen. De to drepte afghanerne på 17 og 19 år hadde begge fått opphold i Norge. Det hadde også det tredje offeret, mens situasjonen ennå er uavklart for gjerningsmannen.

Hva som utløste den fatale voldshendelsen i Trondheim sentrum er fortsatt uvisst, men vi vet en hel del om forholdene for unge, enslige asylsøkere i Norge. De er uholdbare og har vært det i årevis. Norske regjeringer, både denne og den forrige, har måttet tåle kritikk fra blant andre Unicef. Seinest i juni kom FNs barnekomité med en ny bekymringsmelding om Norges behandling av asylbarn.

Vi vet at situasjonen har vært prekær lenge; at mange enslige mindreårige asylsøkere har rømt fra Norge for å unnslippe tvangsretur og heller lever på gata rundt om i Europa, at mottak har opplevd både selvskading og vold, at traumatisert ungdom stues sammen uten tilstrekkelig hjelp eller tilsyn. Det har ikke manglet på advarsler fra fagpersonell og fortvilete mottaksarbeidere som har sett unge gå til grunne i den urimelig lange og uvisse ventetida.

Den gode nyheten er at det finns et alternativ til dagens inhumane behandling; et alternativ som er bedre, billigere og mye tryggere. Det handler ikke bare om å overdra omsorgen for mindreårige til barnevernet, som burde være en selvfølge, men om en fullstendig omlegging av systemet. SOS barnebyer i Norge er inspirert av en vellykket nederlandsk modell, som blant annet innebærer at mindreårige asylsøkere får bo i fosterhjem fremfor mottak; aller helst med fosterforeldre med samme kulturbakgrunn. Det sikrer stabilitet og omsorg på en måte ingen mottak har kapasitet til. Nederland har opplevd en merkbar nedgang i rømninger, også når det gjelder de som har fått avslag og skal returneres.

Forslaget er verdt å teste ut og utrede nærmere, særlig i en tid hvor det er betydelig restkapasitet i kommunene på grunn av nedgangen i asylankomster. Dagens system er dyrt, inhumant og farlig. Vi får kjeft av FN, og regjering etter regjering må ustanselig takle lokale støtteaksjoner. Du skulle tro Erna Solberg ønsket å gjøre det vanskelig for seg selv, men det er hun ikke kjent for. Her er en vei ut av en uholdbar situasjon. Prøv den.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.