IKKE VOLDTEKT: Tegneserieforfatter Lina Neidestams redaktør tar avstand fra beskyldningen i et innlegg i Dagbladet om at denne Zelda-stripa er «aggressiv voldtekt». Tegning: LIsa Neidestam
IKKE VOLDTEKT: Tegneserieforfatter Lina Neidestams redaktør tar avstand fra beskyldningen i et innlegg i Dagbladet om at denne Zelda-stripa er «aggressiv voldtekt». Tegning: LIsa NeidestamVis mer

Debatt: Tegneserie

Det finnes en del fiktive skurker der ute, men Zelda er ikke en av dem

I sommerens mest forvirrede innlegg trekker Bjørn Evjenth linjer mellom Lina Neidestams tegneserie Zelda og USAs president Donald Trump.

Meninger

Poenget hans virker å være at mens Trump blir kritisert for å oppfordre til vold mot journalister og for å skryte av at han er så berømt at han kan ta tak i fitta på alle damer han har lyst på, så slipper kvinnelige tegneserieskapere som Lina Neidestam unna med alt.

REDAKTØR: Lasse Espe.
REDAKTØR: Lasse Espe. Vis mer

Evjenths Exhibit A er en tegneseriestripe der Zelda «på en kunstutstilling eller liknende ‘visstnok’ aggressivt voldtar» en mann som vil hjem og sove, noe Zelda nekter han «med fysisk makt». Den åpenbare svakheten ved Evjenths «bevis» er at det bare eksisterer i hans egen fantasi. I tegneseriestripa han gjengir til det ugjenkjennelige er Zelda, Nova og Ariel på American Museum of Natural History i New York. Zelda og Ariel er nyforelska og har nettopp tilbrakt det siste døgnet i senga.

Nå harselerer de med de primitive steinaldermenneskene på utstillinga som bare tenkte på mat, sex og søvn, mens det blir tydelig for leserne at Zelda & co. er like primitive som forfedrene de gjør narr av. Nova: «Hva vil dere finne på nå? Gå ut og spise noe?» Zelda (holder rundt Ariel og stikker hånda ned i buksa hans): «Kanskje dra hjem og ‘hvile’ litt?» Ariel: «Ja, jeg er ganske trøtt ...».

Bjørn Evjenth, som i innlegget kaller seg avantgarde-forfatter, nøyer seg ikke med å beskrive dette som en aggressiv voldtekt, han anklager også serieskaperen Lina Neidestam for å oppfordre til voldtekt av menn i og med denne stripa. Mener han det han skriver? Er innlegget en eller annen form for avantgarde-litteratur som jeg ikke skjønner?

Jeg må innrømme at jeg blir usikker, men syns det mest av alt virker som han er en dårlig leser som bruker en kvinnelig tegneserieskaper som han ikke kjenner og ikke skjønner som skyteskive i sin egen kjønnsdebatt.

Hvis avantgardeforfatteren vil forsvare atferden til verdens mektigste mann ved å vise til kvinnelige tegneseriefigurer som oppfører seg like dårlig, så kan jeg godt hjelpe ham med å finne fram i tegneseriehylla. Det finnes en del fiktive skurker der ute, men Zelda er ikke en av dem.

«Lina Neidestam er feminist og bevisst på hva hun tegner» skriver Evjenth anklagende. I en ellers tåkete tekst har han rett i det. Neidestam veit hva hun driver med, og derfor har Zelda blitt en morsom tegneserie om tida vi lever i akkurat nå og en serie som selvfølgelig ikke oppfordrer til voldtekt. Det burde være unødvendig å slå fast og Bjørn Evjenth bør bli mer bevisst på hva han skriver, avantgarde eller ikke.

Lina Neidestam har sommerferie, men er tilbake med nye daglige Zelda-striper i Dagbladet fra mandag 14. august.