KUNSTEN Å LAGE BY: «Hvilke virkemidler tas i bruk for sikre miljømessig og sosial bærekraft i en markedsdrevet byutvikling?» Spørsmålet stilles i en ny bok som tar for seg de mange aspektene ved vårt nye ideal om kompakt byutvikling. Foto: Svein Nordrum / NTB scanpix
KUNSTEN Å LAGE BY: «Hvilke virkemidler tas i bruk for sikre miljømessig og sosial bærekraft i en markedsdrevet byutvikling?» Spørsmålet stilles i en ny bok som tar for seg de mange aspektene ved vårt nye ideal om kompakt byutvikling. Foto: Svein Nordrum / NTB scanpixVis mer

Det finnes en vaksine mot dårlig byutvikling. Den er bare så uhyre komplisert

Hvis våre høye ambisjoner innen byutvikling skal lykkes, må utbyggerne bli mer kvalitetsbevisste, arkitektene dyktigere og politikerne behøver opplæring, er konklusjonen i ny bok.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

For en drøy uke siden kom nyheten om at norske forskere har vært med å utvikle en vaksine mot ebola. Jeg kan nå avsløre at norske forskere også har funnet en vaksine mot dårlig byutvikling. Virkningen vil ikke være like umiddelbar som med den dødelige sykdommen, men vil åpenbare seg i det urbane landskapet og våre daglige liv etter hvert som en mer helhetlig tenkning siver inn i kontorene der planer klekkes og beslutninger tas.

Politikere og planmyndigheter vil gradvis bygge opp et robust immunforsvar mot eiendomsutviklere og utbyggeres innsmigrende argumenter og tilsynelatende uangripelige økonomiske redegjørelser.

Dessuten vil folk flest få en ny følelse av eierskap, som det heter på fint, til noe de faktisk eier: våre umiddelbare urbane omgivelser.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn