- Det finnes få gode kvinnelige forfattere

Zadie Smith favoritt til «kvinnepris».

LILLEHAMMER (Dagbladet.no): Zadie Smith har nettopp besøkt Litteraturfestivalen der hun har snakket om sin nye bok «Om skjønnhet».

Tirsdag, tilbake i London, kan hun få Orange-prisen. Den deles hvert år ut til en kvinnelig engelskspråklig forfatter, og i år er Smith favoritt.

- Hvert eneste navn på lista er kjempebra. Det er en glede å stå på samme liste som Sarah Waters og Hilary Mantel, sier Smith til Dagbladet.no.

Kritisk

Likevel er Smith kritisk til litterære priser. Og hun vil svært nødig bli plassert i noen som helst bås, være seg som multikulturell, postkolonial eller kvinnelig forfatter.

- Hva synes du om en pris som gis ut til kun kvinnelige forfattere?

- I år er det ikke noe stress i det hele tatt. Jeg synes de fleste litterære priser er ganske idiotiske. Bøkene varer ikke på grunn av en pris, men fordi folk leser dem. Men jeg beundrer alle disse kvinnene, forhåpentlig liker de det jeg skriver, også.

Zadie Smith leser mye. Hun har studert litteratur og virker særdeles belest på gammel og ny engelsk litteratur.

KRITISK: Zadie Smith bryr seg ikke om litterære priser. - De har ingenting med selve litteraturen å gjøre, mener hun. Foto: TORBJØRN GRØNNING
KRITISK: Zadie Smith bryr seg ikke om litterære priser. - De har ingenting med selve litteraturen å gjøre, mener hun. Foto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer

For tida jobber hun med en essaysamling som handler om samtidsforfattere. Her skriver om blant andre George Saunders, David Foster Wallace, Bret Easton Ellis.

- Disse forfatterne har funnet en ny vei for romanen. Disse forfatterne vil vare, tror Smith. Mens hun er svært ydmyk i forhold til om hennes egen fiksjon får en plass i litteraturhistorien.

Ikke så strengt

- Er det ingen kvinner i essaysamlinga di?

- Jo, én. Og så har jeg villet skrive om Virginia Woolf, men hun har blitt skrevet så mye om allerede (se blant annet dette essayet om Woolf og kropp journ.anm.).

- Jeg prøver å ikke arrestere meg selv for mye. Det finnes ikke så mange kvinnelige forfattere, og jeg vil skrive om de forfatterne jeg liker best, sier Smith.

- Hvordan kan man få flere kvinner til å utgi bøker?

- Bøkene må være gode. Men kvinner har vært underordnet i to hundre år. De trenger tid til å bli gode til å skrive romaner. Vi må bare vente, mener Smith.