Det finnes gode ideer!

Og det finnes ideer i Norge! Hvis vi skal tro siste nummer av ARR (Idéhistorisk tidsskrift), skyldes noe av den enorme suksessen Rune Slagstad fikk med sitt verk «De nasjonale strateger» (1998) overraskelsen over at vi i Norge faktisk har en idéhistorie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
  • ARR feiret sitt tiårsjubileum i 1999, og noe forsinket foreligger nå jubileumsnummeret, nr. 4 1999. Temaet for både jubileet og jubileumsnummeret er «Idéhistorie på norsk». Paradoksalt nok. Norsk idéhistorie har nemlig lite med norsk idéhistorie å gjøre. Ved norske universiteter undervises det i idéhistorie, men da som et kontinentalt dannelsesfag, et fag som formidler «europeiske impulser til et lite, kulturtrengende land i utkanten av den bebodde verden», som Trond Berg Eriksen skriver det. Nådeløst, men sant: For dem som hevder å komme fra møblerte hjem. I Norge kommer vi ikke engang fra et «møblert» land.
  • Men, noe er i ferd med å skje. Høsten 2000 kommer to bind i et seksbindsverk om norsk idéhistorie redigert av idéhistoriker Trond Berg Eriksen og historiker Øystein Sørensen. Redaksjonen i ARR kan også fortelle at Institutt for kulturstudier ved Universitetet i Oslo vil lyse ut et eget professorat for norsk idéhistorie. Og noe som kanskje aller mest viser økt fokus på norsk idéhistorie: Antall hovedoppgaver på idéhistorie som omhandler norske emner er økende.
  • Noe forenklet kan utviklingen av faget beskrives slik: Fra uforpliktende cocktailfag - via dannelsesfag - til en underliggjøring av Norge. Dette er en god utvikling - som ARR ønsker å delta i. En utvikling mot en forandring som innebærer «å åpne den norske historien mot politikken, mot offentligheten, mot meningsutvekslingen og mangfoldet». Med andre ord, en innredning i retning av full møblering. Tema for neste nummer av ARR er forresten «Hjemmekos».
  • I tillegg til en rekke tekster omkring tilstanden for både faget idéhistorie og den norske idéhistorien, finner vi blant annet også første del av en artikkel om Dag Solstads roman «T. Singer». Kjetil Jakobsen beskriver risikotematikken i det han har kalt «romanen om ingenmannslandet». Ifølge Jakobsen er «T. Singer» ikke «fortellinga om et liv, men om en systematisk og nesten kompromissløs livsfornektelse, og en diskusjon om verdien av en slik fornektelse: Schopenhauer versus Nietzsche, om man vil.» Eller kanskje - idéhistorie versus norsk idéhistorie ?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer