Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Vindkraft

Det finnes grenser for opprydningen

Den til enhver tid sittende regjering har ansvar for landets energipolitikk, herunder vindkraftutbygging. Men det er grenser for hvor mye en sittende regjering kan rydde opp etter andre.

STRAMMER INN: Regjeringen har lagt fram ny stortingsmelding om strengere regler for vindkraft på land for alle nye konsesjoner, og Stortinget vedtok ny gjennomgang av vedtatte konsesjoner. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
STRAMMER INN: Regjeringen har lagt fram ny stortingsmelding om strengere regler for vindkraft på land for alle nye konsesjoner, og Stortinget vedtok ny gjennomgang av vedtatte konsesjoner. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Over halvparten av dagens gitte vindkrafttillatelse er gitt med Senterpartiet i olje- og energiministerposten under Stoltenberg II-regjeringen (2005-2013), og den aller mest ivrige vindkraftministeren var Ola Borten Moe.

Nåværende leder i Sp, Trygve Slagsvold Vedum, tok i Politisk kvarter 19. juni til orde for å stoppe konsesjoner som er gitt, og peker på at systemet for å gi tillatelser har gitt for vide rammer for vindkraftutbygging.

Dette er en oppsiktsvekkende ansvarsfraskrivelse. Senterpartiet har vært svært sentrale i utforming av systemet for vindkraftutbygging. De vil nå stoppe tillatelser de selv har gitt. Det kan se ut til at de har glemt åra de satt i regjering.

Venstre har vært, og er fortsatt, en stor forkjemper for produksjon av fornybar kraft i Norge. Vi vil trenge mer fornybar kraft i åra framover, når vi stadig tar store steg mot å bli et nullutslippssamfunn. Vi skal erstatte all fossil energi med fornybar. Men vi klarer samtidig å se at fornybar energiproduksjon må skje innen naturens tåleevne. Vindkraftutbygging må skje på en skånsom måte.

Vindkraftutbygging må også skje innenfor demokratiets tåleevne. Slik konsesjonssystemet har vært, har det gitt vide rammer for endring. Lokalsamfunn opplever at de får noe helt annet enn de sa ja til. Vindturbinene har blitt høyere, naturinngrepene større.

Dette er et stort demokratisk problem. Folk mister tillit til politikere. Når nåværende regjering ikke kan stoppe tillatelser som er gitt av tidligere regjeringer, blir utfordringen enda større.

Folk tror at myndighetene kan gripe inn. Men rommet for å trekke tillatelser er, og skal være lite. En tillatelse fra myndighetene, gis basert på et regelverk. I den rettsstaten Norge er, kan tillatelser ikke trekkes, med mindre den er basert på brudd i regelverket.

Nå ryddes det opp. Vi kan ikke fortsette å gi vindkraftkonsesjoner som ikke tar hensyn til omgivelsene. Derfor har Venstre i regjering vært pådriver for at det tas grep. Regjeringen har nå lagt fram forslag til endringer av konsesjonssystemet.

Disse endringene vil sikre at vi i framtida får en vindkraftutbygging som legger mye større vekt på hensynet til natur og lokal medbestemmelse. Slik kan vi klare å fortsette veien til nullutslippssamfunnet, samtidig som vi tar vare på naturen og lokaldemokratiet. Og slik rydder vi opp etter Senterpartiet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!