BIL OG BOKS: Når et kjøpesenter plasseres utenfor sentrum og suger næringen ut av bylivet, er det en politisk beslutning. Her fra Norwegian Outlet i Vestby. <br>Foto: NTB Scanpix
BIL OG BOKS: Når et kjøpesenter plasseres utenfor sentrum og suger næringen ut av bylivet, er det en politisk beslutning. Her fra Norwegian Outlet i Vestby.
Foto: NTB ScanpixVis mer

ARKITEKTUR

Det finnes ikke et nødnummer du kan ringe om du blir utsatt for dårlig arkitektur og byutvikling

Det nærmer seg valg og det koker i den arkitekturpolitiske debatten.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Hele landet deltar, og alle de politiske partiene har arkitektur og byutvikling høyt på agendaen. Nei, da. Jeg bare tuller.

Arkitektur og byutvikling er ikke gode valgkampsaker. De er ikke håndfaste nok. Det er vanskelig å se sammenhengen mellom politiske beslutninger og hvordan disse gir seg konkrete utslag i byer og tettsteder. Nedleggelsen av et sykehus er konkret. Avstanden til nærmeste politistasjon er konkret. Ulvebestanden kan tallfestes og frontene er relativt klare. Planleggingen av et vellykket bymiljø, derimot, er mye vanskeligere å debattere politisk.

Hva er arkitekturpolitikk? La oss ta et eksempel, et relativt nybygd kvartal midt i en norsk by. 50–100 leiligheter, utsolgt lenge før de sto ferdige. Trang og skyggefull bakgård. Boliger helt ned til første etasje, soverom med gjentrukne gardiner ut mot gata. Hele kvartalet er en urban gjøkunge. Og for å understreke fadesen: Over gata er et kontorbygg under oppføring, med kontorer helt ned til fortauet. De ansatte sluses inn om morgenen, spiser lunsj i en overdådig, subsidiert kantine, og drar hjem til andre bydeler ved arbeidsslutt.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn