DEBATT

Debatt: Klima

Det finnes ikke noe mer gravalvorlig og humørløst enn norske klimatopper

Klimalederne skremmer folk bort fra klimakampen. Den norske miljøeliten opptrer på en måte som skader klimakampen.

«HUMØRLØS KLIMAKAMP»: - Det finnes ikke noe mer gravalvorlig og humørløst enn norske klimatopper, skriver kronikkforfatteren - og illustrerer det med følgende spørsmål: Husker du sist gang du så Frederic Hauge i Bellona smile? Foto: NTB Scanpix
«HUMØRLØS KLIMAKAMP»: - Det finnes ikke noe mer gravalvorlig og humørløst enn norske klimatopper, skriver kronikkforfatteren - og illustrerer det med følgende spørsmål: Husker du sist gang du så Frederic Hauge i Bellona smile? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Likheten mellom klimaeliten og enkelte ekstreme religiøse sektledere er stor. Det er et problem. Skal vi løse klimakrisen trengs det stor deltakelse og engasjement fra folk flest. Klimalederne skremmer folk bort fra klimakampen.

1. Tro på saken er ikke nok – du må tro som oss

Det er ikke nok å tro på menneskeskapte klimaendringer for å bli akseptert som klimaengasjert. Du må også akseptere klimaelitens syn på verden og ulike virkemidler til punkt og prikke. Om ikke vil du bli forsøkt utstøtt.

Jeg tror selv på at klimaendringene er menneskeskapte. Da jeg stilte spørsmål på Twitter om beregninger av klimagassutslipp fra landbruket, kom det umiddelbart fra statssekretær i Klimadepartementet, Sveinung Rotevatn (V): «Dette er rett og slett klimafornekting». Da jeg uttalte meg kritisk til den såkalte «EAT-rapporten», skrev leder i WWF, Bård Vegard Solhjell, at Senterpartiet hadde «teke steget frå pådrivar, via støttespelar til motstander.»

Så kort veg er det til fordømmelse.

2. Udemokratisk organisering

Klimaorganisasjoner har stort sett ikke noe velfungerende medlemsdemokrati. Noen få personer bestemmer det meste. Vanlig organisasjonsdemokrati der folk er medlemmer som kan påvirke driften av organisasjonene gjelder ikke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer