Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Det finnes ikke nok penger til å bøte på hånet jeg vil utsettes for dersom jeg skriver en dårlig bok

Stieg Larssons «Millenium»-etterfølger svarer på pengeanklagene.

FORTSETTER «MILLENNIUM»-HISTORIEN: David Lagercrantz skal lage en oppfølger til Stieg Larssons historie om Michael Blomquist og Lisbeth Salander. Han har tidligere skrevet Zlatans biografi. Foto: Stella Pictures
FORTSETTER «MILLENNIUM»-HISTORIEN: David Lagercrantz skal lage en oppfølger til Stieg Larssons historie om Michael Blomquist og Lisbeth Salander. Han har tidligere skrevet Zlatans biografi. Foto: Stella Pictures Vis mer

(Dagbladet): Krimtrilogien «Millenium» om journalisten Mikael Blomkvist og hackeren Lisbeth Salander har solgt millioner av bøker verden over. Forfatteren, Stieg Larsson, døde imidlertid i 2004 - før bøkene ble utgitt.

Nå har forlaget Norstedts skrevet en kontrakt med forfatteren David Lagercrantz om å lage en frittstående fortsettelse på Larssons «Millenium»-arv i form av en fjerde bok.

- Ville vært heslig Det har fått Larssons tidligere samboer Eva Gabrielsson til å rase i den svenske avisa Expressen. Hun mener den kommende boka om Blomquist og Salander er «et usmakelig forsøk på å tjene mer penger».

David Lagercrantz, som har hatt suksess med Zlatan-biografien «Jag är Zlatan», bedyrer overfor Dagbladet at det ikke er pengene som har drevet ham inn i Stieg Larssons fotspor.

- Det hadde vært et problem om jeg gjorde dette bare for å tjene penger. Det hadde i så fall vært heslig. De som styrer dette har i mange år sagt nei til mange forslag vedrørende å fortsette historien. Hollywood har også tilbudt store summer, men de har forvaltet dette med omsorg, sier han.

- Har nok penger I dag er det Stieg Larssons bror og far, Joachim og Erlend Larsson, som eier og forvalter rettighetene til Larssons bøker.

- Ser du ingen betenkeligheter ved å fortsette på en annen manns livsverk?

- Problemet kommer om det blir en dårlig bok. Da kan alle henge meg ut og si at jeg er en idiot som bare gjorde dette for pengene. Jeg ser på dette som en måte å hedre hans forfatterskap på - å få hans karakterer til å leve videre på samme måte som med James Bond. Det store Larsson gjorde var å skape karakterer. Disse karakterene håper jeg å forvalte videre. Jeg ser ingen problemer ved å gjøre det, sier Lagercrantz, og legger til:

- Jeg har nok penger etter at jeg skrev Zlatan-boka. Selv om det alltid er gøy med mer penger, er dette først og fremst en fantastisk utfordring.

ORGINALFORFATTEREN: Forfatter og journalist Stieg Larsson (t.v.) døde i 2004. Foto: Jan Collsiöö / SCANPIX
ORGINALFORFATTEREN: Forfatter og journalist Stieg Larsson (t.v.) døde i 2004. Foto: Jan Collsiöö / SCANPIX Vis mer

- Men du kommer vel til å bli ganske mye rikere enn du er nå?

- Absolutt, og det er alltid et økonomisk aspekt. Likevel mener jeg det oppriktig når jeg sier at jeg gjør dette fordi det er en enorm utfordring. Det finnes ikke nok penger på jorden til å bøte på hånet jeg vil utsettes for hvis jeg skriver en dårlig bok.

Ble forhekset Ifølge Eva Gabrielsson begynte Stieg Larsson selv på en fjerde bok før han døde. Hun skal selv ha gjemt unna manuset til denne boka, og Lagercrantz' bok er ikke en fortsettelse på Larssons utkast.

Lagercrantz har selv jobbet som journalist og mener at han har gode forutsetninger når han skal gyve løs på prosjektet.

- Dette ligger nært opp mot hva jeg gjør i mitt forfatterskap. Jeg går inn i andres verdener. Sist var det Zlatan. Nå er det Larssons verden. Og det er en verden som passer meg. Jeg har selv jobbet som journalist på lik linje med Blomquist, og jeg har skrevet om rare genier som Salander tidligere.

Han hadde imidlertid ikke lest bøkene som han nå skal følge opp da han ble kontaktet første gang.

- Mitt første svar på forspørselen var «hjelp, det går ikke». Så leste jeg bøkene og ble forhekset. Karakterene, i særdeleshet Lisbeth, er fantastiske. Hun er en superkvinne som fortjener å leve som videre på samme måte som Spiderman og Supermann, forklarer forfatteren.

Tar et skritt videre Boka er planlagt utgitt i 2015, nøyaktig ti år etter at «Menn som heter kvinner» kom i butikkene i Sverige.

Stieg Larssons bøker har blitt en milliardindustri som blant annet har ført «Millenium»-universet til Hollywood. Lagercrantz vil ikke røpe hvilken skjebne Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander møter på, men sier at han har skrevet et synopsis.

HOVEDPERSON: Noomi Rapace spilte rollen som Lisbeth Salander i den svenske filmatiseringen av bøkene. Foto: Stella Pictures
HOVEDPERSON: Noomi Rapace spilte rollen som Lisbeth Salander i den svenske filmatiseringen av bøkene. Foto: Stella Pictures Vis mer

- Alle i forlaget stoler på meg, og jeg må gjøre det på min måte. Etterpå kan man diskutere om karakterene virkelig ville gjort det det jeg skriver. Jeg vil ikke svike Larssons grunnideal, det er jeg bevisst på. Jeg skal skrive om den samme verdenen, men ta et skritt til.

Det har ikke lyktes Dagbladet i å komme i kontakt med Eva Gabrielsson i dag.

RASER: Eva Gabrielsson er svært kritisk til den nye boka. Foto: Lars Eivind Bones
RASER: Eva Gabrielsson er svært kritisk til den nye boka. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media