LEDER

Dagbladet mener:

Det finnes ingen muslimsk trussel mot den norske jula

En feilaktig påstand om forbud mot å bruke ord som inneholder jul, har skapt en storm som både KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad og Høyre rir på. Men det finnes ingen muslimsk trussel mot den norske jula.

JULENS RIDDER: Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad er bekymret for at den kristne jula skal forsvinne. Foto: Hans-Arne Vedlog
JULENS RIDDER: Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad er bekymret for at den kristne jula skal forsvinne. Foto: Hans-Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det er et av de eldste demagogiske triks i historien. Når fienden er lite synlig, må han blåses opp for å virke truende og passe inn i fortellingen. Helst skal det gjøres med en tradisjon eller en sak alle har et forhold til. Og som derfor egner seg til å skille oss fra dem, det gode fra det onde, svart fra hvitt. Et område der dette skjer uavlatelig er i den såkalte kulturkampen, et felt som handler lite om kultur, men mye om etniske og religiøse motsetninger. Ikke sjelden også om regelrett rasisme.

Like sikkert som at FrP snakker om innvandring de to siste ukene før et valg, brukes 17. mai og jula til å markere forskjellen på folk som mener de er ekte nordmenn, og alle de andre. De andre er i hovedsak muslimske innvandrere, noen ganger også jøder. Nå nærmer det seg jul og det er tid for å stå opp for svineribbe og en blond Jesus. Som bestilt kom reportasjen i Telemarksavisa der det ble slått fast at elevene på Seljord barne- og ungdomsskole ikke lenger får si «julemat» eller «juleball», men må bruke begrepene «tradisjonsmat» og «skoleball».

Det ble selvsagt leven av det hardeste slaget i sosiale medier som rant over av feilaktige påstander, grov stempling av personer og rasistisk språkbruk. For noen er det åpenbart en stor tilfredsstillelse å tro at de får bekreftet sine fordommer. Problemet var et saken ikke bare hadde en hake, men mange. Ingen muslimer i Seljord hadde bedt skolen om å endre begrepsbruken knyttet til jul. Det forelå ikke noen føringer fra skoleledelsen eller kommunen heller. Derimot hadde skolen for mange år siden vært forsiktig med å bruke ord med jul i omtalen av sine arrangementer, ifølge Filter Nyheter. Av hensyn til elever med bakgrunn i den kristne sekten Jehovas vitner. Den forsamlingen feirer ikke jul.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer