DEBATT

Debatt: Arbeidsmarkedspolitikk

Det finnes ingen Nav-knapp folk kan trykke på for å få penger

Heller enn å rasere ordningene vi har, må vi gjøre Nav bedre. 

<strong>UTFORDRINGER:</strong> - Innsatsen for å få ungdom i arbeid og aktivitet må styrkes, skriver Kirsti Bergstø (SV) i dette innlegget. Foto: Terje Bendiksby / &nbsp;NTB Scanpix
UTFORDRINGER: - Innsatsen for å få ungdom i arbeid og aktivitet må styrkes, skriver Kirsti Bergstø (SV) i dette innlegget. Foto: Terje Bendiksby /  NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes en fortelling om at folk som får velferdsytelser egentlig er friske, men det finnes ingen Nav-knapp folk kan trykke på for å få penger. Det å hindre at vi havner på bar bakke når vi blir syke, er et samfunnsansvar vi har valgt å løse i fellesskap. Det å bli alvorlig syk eller miste jobben er noe som skjer mange av oss i løpet av livet. Heller enn å rasere ordningene vi har, må vi gjøre Nav bedre. Det gjøres ikke ved å svekke sikkerheten til unge mennesker.

Folk som mottar Arbeidsavklaringspenger (AAP) gjør det fordi de har redusert arbeidsevne. Inngangsporten er at arbeidsevnen er redusert med 50 prosent eller mer. Med dette forslaget vil man både svekke unge mennesker som reelt sett har nedsatt arbeidsevne, og man gjør denne gruppa mer sårbar ved å overføre arbeidsmarkedstiltak fra stat til kommune.

Det er imidlertid flere utfordringer med AAP-ordninga. En av dem er at mange som mottar AAP får for dårlig oppfølging. Tett individuell oppfølging er effektivt, både for å avklare helsesituasjon og for å prøve seg i jobb. Det har også blitt kritisert at man må sykeliggjøres for å få hjelp fra Nav. Heller enn å svekke ordninger for syke, må ordninger for de som ikke har helserelaterte problemer styrkes. SV vil ha en ungdomsgaranti som gir rett til arbeid, aktivitet eller kompetanseheving i løpet av tre måneder for alle under 25 år. Arbeid og meningsfull aktivitet er viktig i den enkeltes liv og avgjørende for samfunnet.

Med Ap's forslag halveres AAP-ordninga (for folk født etter 1990). Etter to år skal disse ut i jobb, garantert av kommunene. Om ikke det lokale Nav-kontoret har skaffet dem en jobb, skal kommunen være pliktig til å ansette personen i en stilling som tilsvarer vedkommendes kompetanse. Dette får støtte på lederplass i Dagbladet, men det stilles ikke spørsmålstegn ved om Ap's forslag tilfører kommunene mer midler. SV ønsker svært gjerne flere ansatte i barnehager og eldreomsorgen, men da må kompetanse være et grunnlag for ansettelser og kommunene må ha de nødvendige pengene til å kunne gjøre det.

Det er spesielt å si at folk automatisk skal bli ansatt i en kommune uten å vite noe om verken deres kompetanse eller helsesituasjon og den enkelte kommunes behov. Hvordan deres situasjon i arbeidslivet skal bli ivaretatt er høyst usikkert. Men det åpner også for andre spørsmål: Om disse personene har nedsatt arbeidsevne, skal de da ansettes som ordinære arbeidstakere?

Det er lett å være enig i at folk bør få jobb fortest mulig, der det er mulig. Det er ingenting i dagens system som forhindrer det. At arbeidsmarkedstiltakene er statlige er et viktig prinsipp, for å sikre likebehandling og skåne folk fra nedskjæringer i kommunene. Folk skal ikke være prisgitt å bo på et sted med god kommuneøkonomi for å få hjelp til å komme seg i jobb.

Nav må få ressurser til bedre oppfølging av folk og innsatsen for å få ungdom i arbeid og aktivitet må styrkes. Det kan gjøres uten å angripe velferdsordninger for unge mennesker som sliter med sykdom.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer