TV-SERIE: Damenes detektivbyrå har blitt TV-serie på BBC, og sendes på NRK i sommer. Her er Precious Ramotswe (Jill Scott) foran sekretæren Grace Makutsi (Anika Noni Rose) og bilmekanikeren JLB Matekoni (Lucian Msamati). Foto: NRK
TV-SERIE: Damenes detektivbyrå har blitt TV-serie på BBC, og sendes på NRK i sommer. Her er Precious Ramotswe (Jill Scott) foran sekretæren Grace Makutsi (Anika Noni Rose) og bilmekanikeren JLB Matekoni (Lucian Msamati). Foto: NRKVis mer

Det finnes verre måter å tilbringe en sommerdag på

Enn i selskap med Mma Ramotswe.

||| ANMELDELSE: Bøkene om Precious Ramotswe, Botswanas eneste kvinnelige privatdetektiv,kan ikke kalles krim i vanlig forstand.

Likevel har denne blandingen av enkel livsfilosofi og sunn fornuft holdt på mange lesere som til å begynne med feilaktig lot seg lokke av ordet «detektiv».

Niende bok
«Miraklet på Speedy Motors» er den niende boka i serien (det er så langt utgitt elleve på engelsk), og nå som den like sjarmerende tv-versjonen går på norske skjermer, er den garantert litt ekstra oppmerksomhet.

Det er de små mysterier som løses, hverdagsproblemer i stor eller liten skala, og sjelden noen direkte kriminell aktivitet som forutsetter bistand fra lovens voktere. Det har vel knapt vært noen politifolk med i Ramotswe-bøkene.

Livet går sin vante gang for Precious Ramotswe og hennes ambisisøse sekretær, Grace Makutsi. Dramatikken i «Miraklet på Speedy Motors» dreier seg om henholdsvis trusselbrev rettet mot nettopp disse to damene, om en nyinnkjøpt seng, om en kvinne som leter etter mulige familiemedlemmer og om en nært forestående mirakelbehandling av Mma Ramotswes fosterdatter.

Trivelig lesning
Som vanlig skaper de to lærlingene til J.L.B. Matekoni litt ekstra hodebry, spesielt for Mma Makutsi.

Det finnes verre måter å tilbringe en sommerdag på

Forviklinger oppstår, naturligvis, men det meste lar seg løse med litt tankevirksomhet, brevskriving eller samtaler. Det er med andre ord like hyggelig, koselig og hjertelig som ellers, og de som har falt for denne bokserien får akkurat det de forventer.

Det finnes verre måter å tilbringe en sommerdag på.