Det fins et heftig marked for bøker om rock'n'roll

Men noen av dem er bedre enn andre.

MYE OMTALT: Bob Dylan er en av de artistene som er blitt gjenstand for flest bøker av alle mulige slag opp gjennom åra. En av de beste har han skrevet selv. Mange venter at han skal følge opp Memoarer del 1 (2004). Her er han under en konsert i januar i år. Foto: Chris Pizzello / AP
MYE OMTALT: Bob Dylan er en av de artistene som er blitt gjenstand for flest bøker av alle mulige slag opp gjennom åra. En av de beste har han skrevet selv. Mange venter at han skal følge opp Memoarer del 1 (2004). Her er han under en konsert i januar i år. Foto: Chris Pizzello / AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I sin nye bok om Bruce Springsteen, som vi anmelder i dagens avis, forteller professor Marc Dolan at sangeren fra Asbury Park tidlig på 1970-tallet ble dypt fascinert av den første store biografien om Bob Dylan, «Dylan» (1971), skrevet av Anthony Scaduto.Her gikk det fram, som Dylan selv seinere understrekte i selvbiografien «Memoarer Del 1» (2004), at han allerede i 1964 var møkk lei av tanken på en politisk kunst. I et direkte sitat fra boka, sier Dylan til sin kollega Phil Ochs:

«De greiene du skriver, er noe dritt, fordi politikk er noe dritt. Det er uvirkelig. Det eneste som er virkelig er inni deg. Følelsene dine. Bare se på den kloden du skriver om, og du vil forstå at du kaster bort tida. Verden er, vel... absurd.»

Anthony Scaduto var en av de første som skrev seriøse bøker om fenomenet rock'n'roll. Nick Cohn hadde utgitt sin banebrytende rock'n'roll-historie «Awopbopaloobop Alopbamboom» i 1968, og i 1975 kom Greil Marcus med sin skjellsettende, essayistiske analyse «Mystery Train». To år seinere kom Nick Tosches med «Country: The Twisted Roots of Rock'n'Roll».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer