Det fins ingen jungel i Oslo

Månedens poet for november, Una Eskilsson, heter egentlig Linda Skårbrevik Klakken (24).

Hun er 24 år, kommer fra Ålesund, men bor og studerer i Bergen der hun går på Skrivekunstakademiet.

Linda har også fått andreplass i Norges Litteraturskoles romankonkurranse «Den beste begynnelsen», og vunnet fri konsulenthjelp i ett år.

Linda begynte å skrive på Diktkammeret tidligere dette året, og navnet Una Eskilsson har ofte vært på leppene til medlemmene i diktjuryen.

- Jeg skriver for det meste prosa, men det er fint å kunne øve seg ved å skrive dikt. Det ligger en utfordring i å finne akkurat de riktige ordene til enhver tid, sier hun.

Lærer av å lese

Hun jobber for tida med et romanprosjekt som hun håper på å få ferdig til våren. Det handler om en gutt som spiller på et fotballag i en drabantby. Faren vil at gutten skal nå «helt til Nottingham Forest».

- Det er et forsøk på å lage en nær, sår greie med humoristisk vri, sier Linda.

Når det gjelder ambisjoner tar Linda ting litt som de kommer, og synes det er fint å ha et helt år til å skrive og lese bøker.

- Det viktigste jeg lærer på Skrivekunstakademiet er å bli en bedre leser. Vi leser tekstutdrag og gjennomgår hverandres tekster i plenum, noe vi får utrolig stort utbytte av. Er man en god leser, så blir man bedre til å skrive.

Linda mener det er viktig å huske å ta seg tid til å gjøre andre ting innimellom, også. Gå på kino, på kafè, gå i parken, besøke venner.

- Og kanskje viktigst av alt for min del; jeg stjeler masse, masse, avslører hun. - Jeg stjeler idéer, ord, setninger og sitater fra alle mulige hold, men prøver selvsagt å gjøre det til mitt eget.

Flest menn

Linda er veldig begeistret for forfattere som Pedro Carmona-Alvarez, Carl Frode Tiller og Nils-Øivind Haagensen.

- Bare menn?

- Det tror jeg er ganske tilfeldig. For meg er det viktigste at det er en god bok, uavhengig av om forfatteren er kvinne eller mann. For øvrig vil jeg legge til at Mads Larsen kanskje har fått litt mer oppmerksomhet enn han fortjener, boka hans «Pornopung» kan i beste fall karakteriseres som et makulint forsøk på å lage et alternativ til «Fittstim» og «Råtekst». I beste fall kan man kalle det det, men rent personlig tror jeg ikke jeg gidder.

Linda understreker at tittelen på novemberdiktet er skrevet av en kamerat av henne, Thomas Marco Blatt, som også går på Skrivekunstakademiet:

- En fyr som vi garantert kommer til å høre med fra i tiden som kommer, skryter Linda.

Les diktet

det fins ingen jungel i oslo

i en by av lys og glass

prøver jeg å huske hvem du er

det prøvde jeg, det prøver jeg

men du er for vag

du er en jungelskygge

metroens grønne øyenstikker

du er snart fire-fem år gammel

du er født i januar

du leker på et kveldsblått Legoteppe

du har ingen kamerat

du har ikke begynt på skolen

du har aldri begynt på noe i hele ditt liv men

se denne skyggen

i et vindu eller mot en murvegg, når andre sover

puster vi asynkront, ubåtstille i Stockholmsnatten

bakgården vår skinner, bare svak flapring i en presenning

Av Una Eskilsson

Jurykommentaren:

Eit dikt med eit sterkt indre driv som rører seg i utkantane av det forståelege slik at lesaren av og til kan lure på om dette vil gli heilt ut. Det gjer det ikkje, men nett dette skapar ei eiga spenning. Her er sterk utnytting av gjentaking og rytme som motor i teksten, noko som vert understreka til og med av den flaprande presseninga heilt til slutt. Eit nytt lite liv vert stilt i kontrast til den veldige bynatta og samstundes er det dette vesle barnet som representerer jungelskuggen, eller noko naturleg, som alt er i ferd med å sosialiserast inn i byen gjennom modellbyen på Legoteppet.

Eit dikt som, slik god kunst ofte gjer, kombinerer det vakre og originale med ei underliggjande uhygge og eit stikk av omsorg for det sårbare.

For juryen,

Helge Torvund

I juryen satt denne gangen Kristian Rishøi, Niels Schia, Helge Torvund og Maria Børja.

DONALD-FORFATTER: Linda Skårbrevik Klakken (24) ble kjent for Dagbladet.nos lesere da hun sendte inn forslag til Donald-manuskonkurransen tidligere i år. Linda til venstre.