Det fjerne øyet ser deg

Det skremmende ved dagens digitale totaleovervåking av hverdagen er den totale likegyldigheten. Snart er det bare datatilsynets direktør Georg Apenes som skjelver. Og kunststudent Eivind Lentz.

Likegyldigheten har alltid vært menneskets farligste fiende. Den er ganske påfallende i vårt samfunn, der vi legger igjen digitale spor hvorhen vi befinner oss eller hva vi gjør.

En liten, men skremmende, del av denne overvåkingen skjer med kameraer i det offentlige rom. Bare i Oslo fins 25000 kameraer som følger med oss. Og du vet ikke om det engang, for kameraet ser ikke ut som videokamera lenger. De er skjult i tak og vegger, i lamper og ornamenter. Overalt.

Fikk frysninger

For to år siden begynte Eivind Lentz på et spennende kunstprosjekt. Han ville avfotografere tv-skjermene som var koblet til skjulte kameraer.

- Jeg fikk frysninger og skalv da jeg oppdaget omfanget og systematiseringen av tv- og videoovervåkingen. Du blir nærmest iakttatt uansett hvor du går i byen. En skremmende opplevelse, sier 30-åringen.

I morgen åpner utstillingen «Den ekstra dagen». Fotograf Lentz viser 48 bilder i formatet 40x50 cm av kameraer sentralt plassert i hovedstaden. Bildene, ofte mennesketomme, er rystende enkle fra sine avslørende vinkler. De etterlater et utropstegn: Jeg passer inn i alle!

Street photography

- Det var ikke lett å få tillatelse til å sette Hasselblad-kameraet bak monitorene. Derfor orienterte jeg politiet og Datatilsynet, og fikk en skriftlig uttalelse som forklarte mine hensikter, forteller Lentz.

Fakta: «Den ekstra dagen»
Fakta: «Den ekstra dagen» Vis mer

Da han omsider fikk tilgang til det fjerne øyet i T-banestasjoner, Oslo City, Operapassasjen, postkontorer og andre institusjoner, begynte det møysommelige arbeidet med «å overvåke» disse. Finne det riktige øyeblikket, kameravinkel og brennvidde.

Det er et tilforlatelig preg over fotografiene, som er i «street photography»-stil. Noen er poetiske, andre ser ut som reflekser i vinduer. Få mennesker er med, og ingen er gjenkjennelige.

- Det er et poeng: Det kunne ha vært deg, avslutter Lentz.

anders.gronneberg@dagbladet.no

PÅ KAFE: Du tror du sitter alene med kjæresten. - Her kunne jeg zoome inn tekstmeldinger på mobilen, sier Lentz.