- Det føles ikke spesielt å spille på Øyafestivalen

Erlend Øye (33) tok heller med seg kompisene sine og dro til sjøs.

Erlend Øye vil ikke spille for et uengasjert publikum. Derfor sa han nei til Øyafestivalen - og tok heller med seg sine favorittband ut på en øy «33 nautiske mil langt te havs».

Der ligger Træna, Norges eldste fiskevær, utenfor Helgelandskysten med sine 450 innbyggere.

Allerede på 80-tallet var det musikkfestival her, men da for fastboende og noen få forvillede turister. Men fra 2003 har Træna også vært åsted for en festival som er blitt riktig kredibel.

- Det er veldig vakkert her og de som kommer til denne festivalen har reist en veldig lang vei. Det tror jeg gjør noe med publikum. Hvis de ikke er dedikerte fra før, blir de det nok i løpet av båtturen ut hit, sier Erlend Øye.

- Hippieånd
I det båten med artister legger til kai på Husøy i Træna kommune kommer en hvit minibuss kjørende i stor fart. Den gamle Mercedes-bussen bråstopper og ut hopper en tynn mann med stort, rødt, krøllete hår.

Med et enormt glis deler han ut klemmer til bandene som har sittet tre og en halv time på båt fra Bodø. Endelig har de kommet frem til det Erlend Øye mener er noe så sjeldent som en norsk festival med engasjement.

PÅ TRÆNA: The Whitest Boy Alive med, Erlend Øye i spissen, spilte på Trænafestivalen fredag. Foto: Tore Meek / SCANPIX
PÅ TRÆNA: The Whitest Boy Alive med, Erlend Øye i spissen, spilte på Trænafestivalen fredag. Foto: Tore Meek / SCANPIX Vis mer

- Trænafestivalen er en entusiastfestival som ikke er laget for at noen skal tjene penger på den. Her eksisterer det fremdeles en viss hippieånd hvor poenget bare er å arrangere noe som er gøy, sier han.

Sa nei
Erlend Øye er frontfigur i det anerkjente bandet The Whitest Boy Alive. Da han sa nei til å spille under Øyafestivalen i år, sperret mange øynene opp.

- Veldig mange kommer til Øyafestivalen med avslappet og slentrende holdning. De ser bandene uten å gi noe tilbake. Det er for lite engasjement på Øyafestivalen. Det føles ikke noe spesielt å spille der, sier han.

Men det var ikke bare derfor han sa nei til Øyafestivalen.

- I tillegg til naturopplevelsen vil jeg at Trænafestivalen skal ha en viss eksklusivitet i artistene. Jeg kunne ikke be andre om å si nei til spillejobber uten å gjøre det selv, sier Øye, som i tillegg til å opptre har vært involvert i bookingen, som assistent for Runar Eggesvik.

ENGASJERT: Erlend Øye i The Whitest Boy Alive vil ikke spille på festivaler med uangasjert publikum. Det synes han ikke er tilfelle på Trænafestivalen. Foto: Tore Meek / SCANPIX
ENGASJERT: Erlend Øye i The Whitest Boy Alive vil ikke spille på festivaler med uangasjert publikum. Det synes han ikke er tilfelle på Trænafestivalen. Foto: Tore Meek / SCANPIX Vis mer

- Feil fokus
Selv om Øye spilte under årets Roskilde-festival, er han lei av de store festivalene som han mener har feil fokus.

- Det er kun snakk om å tjene penger. Det er ikke noe spesielt å ha store navn på plakaten. Trænafestivalen er imidlertid en festival med noe mer. Her har man gode navn på i et ufattelig vakkert landskap. Da kan det jo hende at folk gidder å ta turen, sier han.

- Publikum vet ikke hva det innebærer når de kjøper billett hit. Jeg har opplevd noe ganske annerledes her enn det jeg pleier å oppleve på festival. Det føles som et annet land enn Sør-Norge, sier han.

Ifølge Øye vil Trænafestivalen aldri kunne bli større enn den er i dag. Taket er satt på 2.000 billetter.

- Det er ikke plass til flere her. Denne festivalen kan ikke bli større. Dette vil alltid være en liten festival, sier Øye.

«LANGT TE HAVS»: Trænafestivalen blir satt opp 33 nautiske mil utenfor Helgelandskysten. Foto: Tore Meek / SCANPIX
«LANGT TE HAVS»: Trænafestivalen blir satt opp 33 nautiske mil utenfor Helgelandskysten. Foto: Tore Meek / SCANPIX Vis mer

På festivalen, som er ferdig i dag, spiller artister som Marit Larsen, The New Wine, Thom Hell, Sivert Høyem, Joddski, Frida Hyvänen, Kakkamaddafakka, Jens Lekman, Ida Maria, Rockettothesky, Kråkesølv, Slagsmålsklubben - og Øyes eget The Whitest Boy Alive.

(NTB)

Foto: Tore Meek / SCANPIX
Foto: Tore Meek / SCANPIX Vis mer