<strong>EN ALLER SISTE DANS:</strong> I kveld skjer det: Oljefat, gassmasker og en siste begravelsespolka. Det er ikke usannsynlig at det er aller siste gang Kaizers Orchestra står på scenen sammen. Fra v.: Geir Zahl, Helge Risa, Øyvind Storesund, Janove Ottesen, Rune Solheim og Terje Winterstø Røthing.
Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
EN ALLER SISTE DANS: I kveld skjer det: Oljefat, gassmasker og en siste begravelsespolka. Det er ikke usannsynlig at det er aller siste gang Kaizers Orchestra står på scenen sammen. Fra v.: Geir Zahl, Helge Risa, Øyvind Storesund, Janove Ottesen, Rune Solheim og Terje Winterstø Røthing. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix Vis mer

- Det føles ikke vemodig akkurat nå

Om få timer er Kaizers Orchestra muligens historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER (Dagbladet): - Det kjennes som at vi gir oss på topp, i toppform, sier Janove Ottesen (38).

Kaizers Ochestra-frontmannen sitter på backstageområdet i DnB Arena i Stavanger. Jack White på stereoanlegget. Nest siste lydprøve er unnagjort.

Om få timer skal han dirigere orkesteret for aller siste gang, på den åttende utsolgte «Siste dans»-konserten på hjemmebane. Kveldens 5500 billetter forsvant på åtte minutter. 

- Tretimers show hver kveld på stadionnivå, akkurat slik vi drømte om da vi var små. A dream come true, sier jærbuen.

Hardt arbeid Oljefat og gassmasker. Flosshatter, brekkjern, lysekroner og pumpeorgel. Det er Kaizers' endelige begravelsespolka, den aller siste konserten — 12 år etter at første plate kom.

- Vemodig? 

- Ikke nå. Det blir kjekt å dra dette i land, det har vært stort og krevende på mange måter. Kanskje om et år eller to, når vi normalt skulle begynt å lage sanger igjen, men ikke skal det denne gang... Da kan det hende at jeg kjenner på det. At det er litt synd at vi ikke skal lage flere sanger, sier Janove.

<strong>- IKKE VEMODIG:</strong> Kaizers-gutta Geir Zahl, Øyvind Storesund, Janove Ottesen og Helge Risa ser fram til feriestart i morgen. Foto: Thea Steen / Dagbladet.
- IKKE VEMODIG: Kaizers-gutta Geir Zahl, Øyvind Storesund, Janove Ottesen og Helge Risa ser fram til feriestart i morgen. Foto: Thea Steen / Dagbladet. Vis mer

At Norges selverklærte beste liveband gir seg nå, når leken fortsatt tilsynelatende er god, handler primært om familiene. I 12 år har de gått «all in», mens familien har ventet hjemme.

- Det er fem år siden vi til oss selv og familiene at vi skulle slutte. Du kan jo tenke deg, å vente på noe i fem år, det går jo egentlig ikke. De siste åra har vi hatt lov til å jobbe ekstra hardt, premien er at det er slutt etterpå. Det føles helt riktig og naturlig. Vi har klart å bygge det opp så stort som vi bare har maktet, dette er toppen og nå stopper vi.

Håper på comeback Hjemme hos Janove venter kona Susanne, med barna Oliver (10) og Vera (14).

- De er veldig happy for at vi nå gir oss. Nå er det mulig å se for seg at det blir enda kjekkere hjemme hos de forskjellige familiene framover. 

Mens titusener av fans håper at dette er en vond drøm, er gutta selv klare i sin tale: Det er ikke sikkert at de vil dele scene igjen, etter kveldens konsert.

- Vi håper jo at det passer seg sånn, en gang i framtida, at vi har tid og lyst til en runde til. Det har alltid vært tanken. Men det blir veldig lenge til. Og det er en sjanse for at dette er siste gang vi spiller sammen. 

Gravøl Etter at de har slått på oljefatet for siste gang i kveld, venter gravøl på backstage-rommet.

- Vi skal ha fest her, og har invitert en del gjester. Så blir det rett til Barcelona dagen etter for min del, sier Janove.

<strong>FULL ARENA:</strong> Samtlige åtte avskjedskonserter på «hjemmebane» i Stavanger er utsolgt. Den aller siste finner sted i kveld. Foto: Thea Steen / Dagbladet
FULL ARENA: Samtlige åtte avskjedskonserter på «hjemmebane» i Stavanger er utsolgt. Den aller siste finner sted i kveld. Foto: Thea Steen / Dagbladet Vis mer

På spørsmål om hva han ser aller mest fram til ved ikke å være Kaizers' frontmann lenger, trenger ikke Janove lang betenkningstid:

- Å ta vekk 200 reisedøgn, og heller være hjemme med familien. Det er det jeg gleder meg aller mest til.

<strong>NEST SISTE SOUNDCHECK:</strong> Kaizers' sjekker at det sitter slik det skal sitte, når Norges selverklært beste liveband skal på scenen for nest siste gang. Foto: Thea Steen / Dagbladet
NEST SISTE SOUNDCHECK: Kaizers' sjekker at det sitter slik det skal sitte, når Norges selverklært beste liveband skal på scenen for nest siste gang. Foto: Thea Steen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer