- Det føles litt som å si «fuck you» til mobberne

Marteline Nystad vant fotokonkurranse med selvportrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Frilansfotograf Marteline Nystad gikk rett til topps i fotokonkurransen Fotografen 2014, i kategorien for beste selvportrett.

Konkurransen er et samarbeid mellom Japan Photo, Cyan:galleri og foto.no.

«Dette bildet fikk høyest score hos samtlige i juryen. Bildet er meget vakkert, med delikat lys som omfavner personen i sengen, og med duse farger. Samtidig vibrerer det en rå sårbarhet gjennom bildet som nesten er kvelende. Sårbarheten forsterkes av måten personen sitter på, at hun har plassert seg i hjørnet av rommet, og at deler av ansiktet er skjult av mørket. Bildet spiller på triste noter, samtidig som vi blir slått av modigheten til fotografen. Vi blir nysgjerrig og vil se mer.», skriver foto.no på sine nettsider.

Fanget av kroppen Til Dagbladet sier Nystad at hun ønsket at bildet skulle fange en tristhet og en slags følelse av å være fanget - fanget av kroppen. Det hele startet som en skoleoppgave for to år siden, da klassen fikk beskjed om å ta selvportretter.

- I utgangspunktet var jeg veldig negativ til å ta selvportrett, fordi jeg tenkte at det bare var tynne, pene mennesker som kunne ta det. Men samtidig ville jeg gjennomføre oppgaven, sier hun.

Etter hvert oppdaget hun at bildene ga henne en god følelse i etterkant.

- Jeg klarte å se forbi meg selv og fokusere på fint lys og komposisjon, og gleden over å skape et bra portrett, i stedet for å være misfornøyd med kroppen.

Nystad er nå ferdig utdannet ved Bilder Nordic School of Photography, og jobber som frilansfotograf. Hun har fortsatt med å ta sporadiske selvportretter, som har blitt til en egen fotoserie. Se bilder fra serien over.

- Jeg synes faktisk det er verre å ta et vanlig portrett av fjeset. Det er vanskelig å forklare, men det gir en bedre følelse å gå fullt ut. Jeg synes kropp er estetisk fint, og ikke nødvendigvis bare av typiske modellkropper.

Hun håper at folk vil se bildene og gjøre seg noen tanker om hvordan man vurderer andres utseende.

- Presset er større enn noen gang, og man skal helst være slank. Jeg vil på ingen måte oppfordre folk til å bli overvektige, for jeg er klar over at jeg selv er for overvektig og at det ikke er sunt, men jeg synes det er viktig at man skal få lov til å ha en god selvfølelse til tross for ekstra kilo. I mange år følte jeg at jeg ikke var annet enn overvektig. Man har mer å by på enn utseendet sitt, og det har jeg skjønt blant annet ved å jobbe med dette prosjektet, sier hun.

Hun understreker at hun ikke har tatt bildene for å provosere.

- Jeg hadde ikke tatt bildene om jeg ikke synes de så fine ut. Jeg er fortsatt ikke glad i kroppen min, men jeg har blitt mer avslappet på det, og det hadde jeg faktisk ikke trodd for en stund tilbake.

«Fuck you» til mobberne Nystad forteller at hun har opplevd å bli mye dømt på grunn av vekta og at hun har blitt mye mobbet for kroppen sin. Dette prosjektet har vært en måte for henne å ta tilbake kontrollen på.

- Det føles litt som å si «fuck you» til mobberne og vise at det de har sagt ikke har fått noe å si, sier hun.

Hun beskriver det som utrolig gøy å vinne fotokonkurransen, og spesielt å få så mange positive kommentarer både fra dommerne og andre, noe hun slett ikke forventet.

- Jeg har skammet meg over kroppen min, og jeg har gjemt meg bort fordi jeg ikke ville gjøre andre ukomfortable med mitt utseende. Når man lar vekten være det som definerer en som person, fordi man har blitt fortalt hvordan man burde se ut, så er det noe som er galt med samfunnet vi lever i.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer