KOMMENTARER

Det forbudte ordet

La oss kalle en spade for en spade og rasisme for rasisme, skriver Martine Aurdal.

Det forbudte ordet
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Merkelappen rasisme er så belastet at vi har sluttet å bruke ordet. Terskelen for å bruke det fryktede «R-ordet» bør være høy, men nå er den blitt for høy. Det har gjort språket mindre presist og debatten dårligere.

Det er gode grunner til at norske medier sjelden bruker ordene «rasisme» og «rasist». En slik karakteristikk leder nesten alltid til en avledning av debatten, der ordbruken blir tema – istedenfor problemet man forsøkte å skape diskusjon rundt.

Å kalle en person, et utsagn eller en handling rasistisk innebærer dessuten oftest å stemple avsenderens motiver. Det oppfattes selvsagt som belastende og bør forbeholdes helt klare situasjoner.

Dagbladet har særlige grunner til å være forsiktig med denne typen ordbruk. Vi ble saksøkt og tapte i tre rettsinstanser mot Erik Schjenken i den såkalte «ambulansesaken», for å ha brukt nettopp merkelappen rasisme om det som skjedde da en hardt skadet Ali Farah ble forlatt av en ambulanse i Sofienbergparken. Vitner i parken oppfattet hendelsen som rasistisk motivert.

Ambulansesjåførene hadde en annen oppfatning av det som skjedde, og retten mente at selv om Dagbladet i hovedsak var presis i omtalen av handlingsforløpet, gikk vi for langt på leder- og kommentarplass i å karakterisere dette som rasisme. I mars avviste menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg Dagbladets anke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer