Jan Fredrik Karlsen:

- Det foregår en kompetanseflukt

Flere av landets største eventbyråer har signert et opprop, der de etterlyser bedre coronastøtte. - Vi har en lang vei å gå, sier Jan Fredrik Karlsen etter Vedums pressekonferanse.

SKUFFET: Jan Fredrik Karlsen er positiv til at eventbransjen ble nevnt i Vedums pressekonferanse om kompensasjonsordninger, men etterlyser handling. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
SKUFFET: Jan Fredrik Karlsen er positiv til at eventbransjen ble nevnt i Vedums pressekonferanse om kompensasjonsordninger, men etterlyser handling. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke varslet flere artister og konsertarrangører om økonomisk katastrofe, etter regjeringens nye coronarestriksjoner.

De nye restriksjonene rammet spesielt artistene som livnærer seg på julekonserter. Konsertarrangørene meldte om at de kom til å få et større underskudd dersom de hadde gjennomført konsertene, enn hvis de hadde avlyst.

Nå fortviler også eventbransjen – de som organiserer og leverer underholdning, teknikk og mat til både private og offentlige arrangementer.

I gjennomsnitt får eventbyråene 70 prosent av oppdragene sine fra næringslivet. Der leier de inn alt som trengs til arrangementer som julebord, markeringer og seminarer, og tilbyr underleverandører som leverer underholdning, lys, lyd og stands til messer.

I et opprop etterlyser bransjen en støtteordning som kan redde dem fra å gå konkurs.

NYE TILTAK: Dette bekymrer helseminister Ingvild Kjerkol når de nye tiltakene innføres. Foto: Magnus Paus / Reporter: Jesper Nordahl Finsveen Vis mer

Faller mellom to stoler

- Vi booker flere artister enn festivaler gjør, sier Janette Haukland til Dagbladet.

Hun er leder i Sponsor- og Eventforeningen, som har signert oppropet sammen med flere av de største foreningene og organisasjonene innenfor eventbransjen.

Samlet representerer de hundrevis av ansatte, tusenvis av frilansere, og omsetter ifølge oppropet for 77,3 millioner kroner i tidsrommet desember 2021 til mars 2022.

Haukland mener eventbransjen faller mellom to stoler.

- Bransjen sørger for at kunder får inntekt, at artister får jobb og at det står noen på scenen. Men de får ingen støtte, sier Haukland.

Hun mener norske artister og underholdere ikke hadde klart å leve av virket sitt uten private arrangementer, med næringslivet som kunde.

- Store tap

- Vi er på radaren, og det er i og for seg greit. Men de vil fortsatt bare dekke en viss prosent av tapet for de som taper masse penger. Det er fortsatt store tap som er gjeldende, sier Jan Fredrik Karlsen til Dagbladet.

Han er artistmanager og kreativ leder i eventbyrået All-in. Han er positiv etter dagens pressekonferanse, der regjeringen informerte om kompensasjonsordninger for kultursektoren, men etterlyser mer oppmerksomhet mot eventbransjen.

- Norsk næringsliv er en av de største kundene av norsk kulturliv. Vi har fortsatt en stor jobb å gjøre for å få dem til å forstå arbeidshverdagen vi har, sier Karlsen.

Karlsen påpeker at avlysninger av private arrangementer i tida rundt julefeiringen først og fremst går hardt utover både byråer og underleverandører.

- Vi lever av å skape arrangementer for næringslivet, og selv om de er lukket, rammer det underleverandører. Det vises seg at vi har en lang vei å gå for å gi regjeringen forståelse for hva vi faktisk gjør, sier Karlsen.

Karlsen er bekymret for hva som vil skje med bransjen som helhet dersom noen nye ordninger ikke kommer på plass. Han har sett at mange har lagt inn årene, og at selskaper har måttet ha store økonomiske muskler for å holde seg flytende de siste to åra.

- Det foregår en kompetanseflukt. For de som ikke hadde stor nok kapital har pandemien vært en stor utfordring. I måten regjeringen la det fram på, virker det ikke som næringsministeren tar dette innover seg, sier han.

Karlsen sier eventbransjen hele tida har hatt et ønske om å bli behandlet på samme måte som den øvrige kulturbransjen, og få mulighet til å søke på de samme støtteordningene.

- Vi er en viktig del av den bransjen, er truffet likt av pandemien og burde behandles likt. Da ville eventbransjen også fått en reell mulighet til å søke på ordninger som faktisk treffer dem, sier han.

Rammer sesongbaserte aktører

Den sesongbaserte forretningsmodellen er et problem, ifølge Janette Haukland i Sponsor- og Eventforeningen. Mulighetene for å få kompensert for tapte utgifter er ikke nok når driften av et selskap er sesongbasert. Inntektene for hele året tjenes ofte inn i løpet av et kort tidsrom.

Dermed mister byråene, i tillegg til musikere, komikere, foredragsholdere, teknikere, catering og arrangører, en betydelig del av årsinntekten sin.

De som har signert oppropet ønsker kompensert for tap av den reelle inntekten, og at ordningen ikke skiller mellom grunnene for inntektstap, siden tapet for aktørene er det samme om det skyldes forbud fra regjeringen eller frykt for smitte fra arrangørenes side.

- Samme jobben

Mathilde Espeseth er artist, og har sammen med daglig leder for Show De Vida, Sandra Brekke Ugelstad, vært initiativtakere til oppropet.

De er bekymret for privatøkonomien til de som jobber med events, i tillegg til bransjen som helhet. For mange dekker den gamle kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende bare en brøkdel av hva som trengs, og den er til liten hjelp mot konsekvensene av de strukturelle ødeleggelsene.

- Om alle i bransjen hadde kunnet benytte seg av kompensasjonsordningen tar den uansett bare utgangspunkt i lønna fra 2019, som snart begynner å bli tre år siden. For mange er det helt tilfeldig om man hadde god inntekt akkurat da, sier Espeseth til Dagbladet.

De er bekymret for all kompetansen som vil forsvinne dersom næringen må bygge seg opp fra grunnen av.

- Selv om arrangementene ikke er offentlige, rammer avlysningene de samme aktørene, som gjør den samme jobben, mener Ugelstad.

Dagbladet har forsøkt å få tak i Nærings- og fiskeridepartementet, men har ikke lyktes med å få en uttalelse om saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer