Det forlagte forleggeriet

EBØKER: I Norge venter forlagene så lenge med digitale bøker at en utenlandsk eller nystartet aktør trolig tar størstedelen av markedet.

FOR TREIGE: Forlagene syter over papirbokens død, tekniske tuklerier, kommer med bombastiske påstander om forlagene som garantist for demokratisk ytringsfrihet. Og risikerer en dundrende og svært edel konkurs eller to, skriver kronikkforfatteren.Foto: Reuters/Scanpix
FOR TREIGE: Forlagene syter over papirbokens død, tekniske tuklerier, kommer med bombastiske påstander om forlagene som garantist for demokratisk ytringsfrihet. Og risikerer en dundrende og svært edel konkurs eller to, skriver kronikkforfatteren.Foto: Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| FOR TRE ÅR SIDEN skrev jeg to kapitler i en bok for et stort og tradisjonelt norsk forlag. Etter et møte med mine medforfattere hadde jeg sendt teksten via epost. En dag kom en stor konvolutt i posten. Inni lå en utskrift av mine kapitler, påført sirlige korrekturtegn i margen, med en forespørsel om jeg var enig i rettingene eller ikke. Kunne jeg vennligst returnere papirene via post eller faks?

FOR TRE UKER siden leverte to av mine studenter, Anders Sørbo og Richard Bjerkøe, en masteroppgave som viste med all ønskelig tydelighet at musikere, i gjennomsnitt, nå tjener 66 prosent mer enn de gjorde i 1999. De eneste som taper på digitalisering, er plateselskapene. Oppgaven vakte oppsikt i den grad en studentoppgave kan — og plateselskapene responderte med å fortelle at de var uhyre viktige for fremtidig musikkproduksjon, at staten bør steppe inn med innkjøpsordninger for fysiske produkter, og at de egentlig ikke tror på BI-rapporter likevel.

OG FOR TRE TIMER siden satte jeg meg ved min PC, fyrte opp leseprogrammet Kindle for PC, trykket på knappen for «Kindle Store», og kjøpte Christopher Hitchens' selvbiografi «Hitch-22» fra Amazon.com. Den ble levert, for 16 dollar, rett til min PC på under et minutt, inkludert den tiden det tok å betale. (Jeg har riktignok et Kindle lesebrett, men leser mest på PCen siden den tenderer til å være i nærheten likevel.)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer