Det første kjønnet

Hvordan står det egentlig til med mannen? Han har lidd siden den franske revolusjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

PARIS (Dagbladet): Det er selvsagt i Frankrike debatten har blusset sterkest opp, ikke minst etter at ukemagasinet Biba tok skrittet helt ut og kledte av mannen i sitt marsnummer. Dermed brøt de et slags tabu. Det verste var at det ikke engang var en Adonis, men en ganske vanlig hvem som helst som åpenbarte seg på den glanete siden.

- Men hva vil mennene nå? spør Biba, og konstaterer at det aldri har vært så vanskelig å være mann. Når er det mennenes tur? De trygler om at vi - kvinnene - skal se hvor ille det står til med dem.

Mannen har forandret seg. Det er, som franskmennene sier, en innlysende sannhet. Til det bedre? Det er et helt annet spørsmål, og det er egentlig ikke interessant. Vi har hatt ridderen, den gode borger, herren _ Napoelon og Don Juan - og nå fyren, barnefaren og vennen, Lionel Jospin og Zinedine Zidane. En man deler alt med, på godt og vondt.

- Mannen er ikke lenger den som jager dyr og kvinner, men blir i sin tur forfulgt av krav om skilsmissebidrag og klager om seksuell trakassering, skriver forfatteren Jean-Marie Rouart.

INGEN VIL SAVNE pater familias, det mektige familieoverhodet som innledet aftenbønnen, undertegnet karakterbøkene, snørte igjen pengesekken og fikk sin kone dømt for utroskap. Lov og sedvane undertrykket kvinnen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer