Det første møtestedet

«Barn går lett inn i samspill med andre barn, uavhengig av kulturbakgrunn. Det er de voksne rundt barnet som påvirkerbarnets syn på de 'fremmede'.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Førskolelærerutdanning? Du må være glad i barn, du! Eller: Er det nødvendig å gå tre år på høyskole for å lære seg å passe barn? Slike holdninger gjenspeiler samfunnets høyst undervurderende syn på barnehager, og bidrar til at rekruttering av dyktig personell er problematisk. Folk vil hverken jobbe i barnehager eller bli førskolelærere. Helt forståelig når opinionen tror det kun er «å passe barn». Barnehagen er mye mer enn et oppholdssted for barna mens foreldrene er på jobb. I denne sammenheng synes jeg det er viktig å fokusere på førskolelærerne. En førskolelærer i barnehagen er lederen av det pedagogiske arbeidet med barn, og skal legge til rette for at barnas evner og muligheter blir realisert. En førskolelærer skal være en aktiv og konstruktiv leder samt samarbeidspartner for foreldre og foresatte. En førskolelærer må være samfunnsorientert, og må i et stadig mer sammensatt og komplisert samfunn ivareta og utvikle menneskers evne til samspill og refleksjon. Innsikt i barns oppvekstvilkår i samfunnet, slik at en kan ivareta barn og barns behov, er viktige egenskaper. Det holder definitivt ikke å bare være glad i barn, og hvem som helst kan ikke bli en dyktig førskolelærer. Hvis flere hadde innsikt i barnehagehverdagen, ville nok førskolelærerutdanningen fått høyere status. # Samfunnet vårt trenger reflekterte individer med evne til å samhandle selv om de har ulike holdninger og verdier. Barnehagene har en sentral funksjon i å utvikle disse egenskapene hos den oppvoksende generasjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer