KOMMENTARER

Det forteller sitt at noen velger å utgi tittelen «Kva er ei bok?»

Boka lar seg ikke knekke med det første.

LITTERÆRT MEKKA: Fra et av bokas hellige steder, bokhandelen Shakespeare & Co. i Paris, åpnet i 1919 av den legendariske Sylvia Beach. Foto: Fredrik Wandrup
LITTERÆRT MEKKA: Fra et av bokas hellige steder, bokhandelen Shakespeare & Co. i Paris, åpnet i 1919 av den legendariske Sylvia Beach. Foto: Fredrik Wandrup Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Vi er midt i en overgangstid. De siste åra har det vært mye snakk om bokas død. Ligger virkelig dette mediet, som nær sagt alle har et forhold til, på dødsleiet? Symptomene er mange. I flere og flere hjem blir bokhyllene kastet ut. Folk kjøper riktignok bøker, og leser dem, men de samler ikke på dem i samme grad som før. Selv loppemarkedene sliter med å bli kvitt et stadig flottere utvalg. Digitale utgivelser overtar. Folk leser bøker på skjerm eller lytter til dem i form av lydbøker. Hvor lenge kan papirboka holde stand?

«Kva er ei bok?» lyder tittelen på en fersk bok av Vilborg Stubseid Hovet. Undertittelen er «Den illustrerte boka i ei digital tid». At spørsmålet stilles er oppsiktvekkende. Man ville tro at det besvarer seg selv. At enhver som har gått i barnehage og skole vet hva en bok er. Spørsmålet er altså retorisk. Ved å stille det, antyder man at svaret ikke er gitt. Undertittelen forteller at den konsentrerer seg om elementer i boka som digitale utgivelser ikke kan erstatte, nemlig illustrasjonene. Og papiret. «Kva er det med papiret?» heter et kapittel i boka.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer